Gőzfürdő

Gőzfürdő

Általános információ

Az ókori görögök is használták már, hőmérséklete 43-48°C között mozog. A hagyományos gőzfürdő a török gőzfürdő, melynek páratartalma 100%. Ennél enyhébb páratartalmú a római gőzfürdő, mely 70 %-os. A római gőzfürdő levegőjét gyakran különféle aromákkal illatosítják. Naponta 1-2 alakommal 30-40 perc eltöltése a javasolt.

A gőzfürdő kellemes hatásait a törökök, rómaiak, görögök egyaránt felismerték.

A hagyományos római gőzfürdők több helyiségből álltak. Enyhébb és forróbb gőzzel telt helyiségek váltották egymást: caldarium, danárium, tepidárium, laconium, frigidarium. A törököktől elterjedt gőzfürdő a hamam, mely helyiségben az izzadás mellett a fürdőzők masszázsban is részesültek. Az araboknál népszerű gőzfürdő a rasul (iszapfürdő, arabfürdő), ahol az iszappal kenik be az egész testet, a kabinba pedig gyógynövényes gőzt engednek. A gőzfürdőben lévő magas páratartalom tökéletesen ellazítja a testet, a bőr nedvességgel telik meg, a légutak tisztulnak. A szaunához hasonlóan immunerősítő hatású, és megszabadít a salakanyagoktól. A magas páratartalmú levegő tisztítja a nyálkahártyát, a légzés minősége jelentősen javul.

Érdekességek

Javallatai és ellenjavallatai, mivel a gőzfürdő is váltakozó hőmérsékletű fürdőeljárás, ezért megegyeznek a szaunáéval.

Hasznos a vérkeringés serkentéséhez, izomgyengeség esetén, stressz leküzdését segíti, depresszió legyőzésére, száraz, repedezett bőrre, köhögésre, reumás izületi panaszok esetére, általános egészségi állapot javítására.