Kneipp taposó

Kneipp taposó

Általános információ

A dr. Sebastian Kneipp szerzetesről elnevezett kúra a hideg és a meleg víz váltakozása által generált ingerek elvén alapul. Dr. Kneipp a 19. században forradalmasította a természetgyógyászatot. A Kneipp féle terápia lényege: először a test felmelegítése után rövid ideig tartó hideg-hatás, majd a test újra felmelegítése fizikai igénybevétellel. A hagyományos Kneipp kúra elemei közé sorolják a kar-, és könyök-, térdönteteket, a meleg-nedves borogatásokat és a melegfürdőket is. A terápiához hozzátartozik még a szabadban való mozgás is.

A Kneipp taposó alja lekerekített gömbölyű kövekből van kirakva, a köveket hideg víz fedi.

A vendégek a taposóban sétálnak lábukat a vízből kiemelve a meleg levegőre, miközben a kövek finoman masszírozzák a talpat. Így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A hideg víz és meleg levegő váltakozása stimulálja az érfalakat, így remek hatással van a vérkeringésre, ezáltal felfrissíti a lábakat. A Kneipp taposó rendszeres használata megelőzi a gyulladásokat, javítja az anyagcsere-folyamatokat. A Kneipp terápiát alkalmazzák keringési zavarok esetén, feszült izmok és kimerültség esetében is.

A Kneipp kúra Hévíz alapelvei

  • krónikus betegségek kezelésére meleginger, akut betegségnél hideginger alkalmazandó;
  • pontos, egyértelmű vízkúradózis kell a legjobb hatás eléréséhez;
  • hideg inger kizárólag meleg testre alkalmazható (felmelegítés pedig meleg vízzel, vagy mozgással történik);
  • a kúrák után szükséges újramelegítés (meleg ruhával, vagy mozgással).

Érdekességek

Sebastian Kneipp már fiatal korától fogva súlyos beteg volt: tüdőtuberkolózisban szenvedett. Betegségét öngyógyítással próbálta leküzdeni. Johann Sigmund Hahn könyvében leírt ismereteket ültette át a gyakorlatba. Az 1849 telén kipróbált módszer melytől jobban lett, abból állt, hogy zihálva elfutott a Dunáig, majd ott levetkőzött és felhevült testtel a jéghideg vízbe merült, majd kijött a vízből, felöltözött és hazafutott. A „kezelés” hatására frissebbnek, egészségesebbnek érezte magát, és a következő hetekben több alkalommal is megismételte. Kiegészítésként vízzel öntözgette magát, és fürdőket vett. A kúra hatására Kneipp ismét egészséges lett.