Hévízi tó

A Hévízi-tó madártávlatból

Általános információ

Biológiailag aktív
Területe: 4,4ha

Vízmélység:
A tó 2/3 részén: 1,5-2m Legmélyebb pontja: 38m

Víz hőmérséklete:
nyáron: 34-36°C
télen: 24-28°C

Vízhozama: 410 l/mp
Vize 3,5 nap alatt kicserélődik
Medrét 7m vastag tőzeg fedi

Nyitva tartás:
Az év minden napján.
Nyitás: 8:30
Fürdő zárás: 19:00

Belépőjegy árak 2020:

Felnőtt:
3 órás 3.500Ft
4 órás 4.300Ft
Egész napos 6.000Ft

Diák:

érvényes diákigazolvánnyal –
3 órás 2.900Ft
Senior (60 év felett)
érvényes igazolvány felmutatása ellenében –
3 órás 3.000Ft

Tófürdő bérlet (10 órás): 10.000Ft
Tófürdő bérlet (20 órás): 19.000Ft

Wellness kiegészítő jegy

+ 2.300 Ft

Nympha (zárás előtt két órával)

2.800 Ft

Lótusz (tó és wellness használattal, zárás előtt három órával)

4.200 Ft

Érdekesség a Hévízi tóról

A Hévízi tó jelképévé vált tündérrózsát/tavirózsát, 1898-ban Lovassy Sándor telepítette a tóba. Eredetileg az indiai vörös tündérrózsát honosították meg, azóta már három színben virágzik: rózsaszín, fehér és lila. Fürdőzés mellett ivókúrára is használják a hévízi gyógyvizet.

Fürdeni a Hévízi tóban különleges, varázslatos élmény, amit egyetlen medencés fürdőzés sem tud felülmúlni.

A tó türkiz színe, a tavat ölelő erdő és a napsugarak tükröződése a vízfelszínről már önmagában is a természetes egészség élményét nyújtják. A vízösszetétel – a speciális gyógyhatás mellett – a fáradt szervezetet is frissíti, feltölti energiával. Így életkortól függetlenül pozitív hatásokról számolnak be a tóban fürdő vendégek. A Hévízi tó elsősorban reumás és mozgásszervi panaszok kezelésére, gyógyítására ajánlott, azonban gazdag ásványi anyag-tartalmának köszönhetően számos más betegség gyógyításához is hozzájárul. Frissítő és gyógyító hatása mellett a hévíz tó természeti ritkaság is egyben, hiszen ez a biológiailag aktív tó a világ legnagyobb fürdésre is alkalmas gyógytava.

A hévízi tó környéke

A tavat park és erdősáv veszi körül, amit „véderdőnek” hívnak, mivel a fák védik a tavat a széltől és az egyéb környezeti behatásoktól. A gyógytó körül padokkal megszakított sétaút vezet, amin végig sétálva átérezhetjük a tó különleges atmoszféráját. A meleg víz párolgásának köszönhetően pára réteg borítja a tavat (különösen hideg időben), ami pollen mentes tiszta levegőt garantál a vendégeknek. A tó főbejáratához a dr. Schulhof Vilmos sétány vezet. A sétányt százéves platán fák és színpompás virágágyások szegélyezik. Egyik oldalán a tófürdő, másik oldalán a hozzá kapcsolódó – 1900-as évek elején épült – házak állnak, amelyek ma a Szent András Reumakórházhoz tartoznak. A többségében szecessziós stílusban épült kétszintes házak eredetileg villák és lakóházak voltak. A gyógytó területén jellegzetes tornyos fürdőépületekállnak, amelyek az elmúlt években jelentős felújításon mentek keresztül. A cölöpökre épült, főleg favázas épületek megőrizték eredeti stílusukat. A tornyos épületek este is különleges látványt nyújtanak, ahogy kivilágítva visszatükröződnek a tó felszínéről.

A Hévízi tó állat és növényvilága

A Hévízi tó gyönyörű zöld környezetben, 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik. A biológiai aktivitás azt jelenti, hogy természetes tóként része a természeti környezetnek, gazdag növény és állat világa van, vize folyamatosan cserélődik, mozgásban van. A Hévízi tó türkiz színű termál vizében a legismertebb növény a tavirózsa. A rózsaszín, lila és fehér színben látható virágok májustól októberig folyamatosan virágoznak. Az állatvilágában a parányi mikroorganizmusok mellett halak is megtalálhatók (pl.: kárász, dévér, keszeg), valamint kétéltűek (pl.: mocsári teknős) és madarak is (pl.: récék). Télen – mivel akkor sem csökken 24 fok alá a víz hőmérséklete – a hattyúk is menedéket találnak itt.

A Hévízi tavat már a rómaiak is használták…

Egy ókori történet alapján a hévízi tavat tápláló forrást a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára fakasztotta. A dajka egy lebénult gyermek gyógyulásáért imádkozott. A mélyből feltörő hévízi tó meleg vizétől és az egészséges, gőzölgő iszaptól a csenevész gyermektest teljesen felgyógyult, egészséges lett. A római korból származó legendában a gyógyulni vágyó gyermek maga Flavius Theodosius keletrómai császár, aki gyógyulása után 391-ben a keresztény vallást állami vallássá tette a római birodalomban. A fakasztott forrás a mai napig is bőséges vízhozamával táplálja a világon egyedülálló hévízi tavat, ahol a fürdőkultúravilágszínvonalúvá fejlődött.

A hévízi fürdőkultúra fejlődése a Festetics család idején

A Hévízi tó egészségre gyakorolt pozitív hatását a Festetics család kezdte fürdőkúrákra alkalmazni. A 18. század közepétől kezdődött Hévíz igazi fejlődése. Ebben az időben került a tó és környéke a Festetics család tulajdonába. Gróf Festetics György (1755-1819) kezdte el kiépíttetni a fürdőtelepet. Fürdőházakat építtetett, orvosi szolgáltatást telepített és népszerűsíteni, hirdetni kezdte a forrásból feltörő víz egészségre gyakorolt jótékony, gyógyító hatását. 1796-ban vendégfogadó és a vendégek lovainak elhelyezésére istálló épült. A következő évben Festetics György rendeletére lacikonyhát is létesítettek “közönséges emberek számára”. Az 1800-as évek legelején elkészült két cölöpökre épült kis fürdőépület. A Festetics uradalom jelentős költséggel, tervszerű tudatossággal építette a fürdőtelepet. Hévíza 19. századtól az ország határain túl is ismertté vált, a Monarchia korában már elegáns fürdőhelynek számított.

A hévízi gyógykúra és a modern orvostudomány

A fürdő fejlődésének üteme a századfordulót követően felgyorsult, a komplexum mai formáját 1904 és 1928 között nyerte el. Ettől az időszaktól kezdve beszélhetünk modern orvostudományról Hévízen. A klasszikus hévízi gyógykúra minden esetben állapotfelmérő orvosi vizsgálattal kezdődik, ahol a gyógyulni vágyó vendég személyre szabott kezeléseit szakorvos állítja össze, figyelemben véve a gyógyvíz alkalmazásának javallatait és ellenjavallatait. A hévízi gyógyvíz alkalmazása önmagában is összetett terápiát biztosít. A hidrosztatikus nyomás, a minden irányú mozgás ideális a vérkeringésnek. A test hőmérsékletéhez közeli – indifferens – hőfok kellemes, frissítő fürdőzést eredményez. A hévízi gyógykúra alkalmazásánál a gyógykezelések összeállításánál a társszakmákat is igénybe veszik a szakorvosok. A kezelések közül a leginkább hévízi specialitás a súlyfürdő, ezen kívül jelentős az autogén tréning, az ergoterápia, a táplálkozási tanácsadás, valamint a különböző gyógymasszázsok (kötőszöveti és szegment masszázsok) alkalmazása is. A több mint kétszáz éves orvos szakmai háttérés a laboratóriumi vizsgálati eredmények mellett a környezet is nagyban hozzájárul a gyógyhely hatásfokához. A természetes tavon a fény tükröződés során a napsugarak hatása fokozódik, a tavat körülölelő véderdő és a párolgás miatt a tó környéke pormentes, a levegő allergén szegény.

Képek a Hévízi tóról

Hévíz

Hévízi-tó