Tepidarium

Tepidarium

Általános információ

A tepidarium szó jelentése „langyos melegedő”. A római típusú gőzfürdők közé tartozik. A tepidáriumban való tartózkodás feszültségcsökkentő, a benntartózkodás ideje nincs behatárolva, de minimum fél órát érdemes melegedni. A fürdőhelyiség hőmérséklete 37-39 °C.

A tepidarium egy vérkeringést kímélő helyiség.

A hideg és a forró fürdők közötti regeneráló fürdőnek számít, illetve a régi római fürdőkben a gőzfürdőzésre készültek elő ebben a helyiségben. A helyiségben lévő közepes páratartalmú helyiség kellemes érzést nyújt. A tepidárium a keringési rendszer terhelése nélkül erősíti az immunrendszert. A helyiségben való tartózkodás során a stressz feloldódik, szervezetünk regenerálódik. A tepidárium megelőző és gyógyító funkciót is ellát. A tepidáriumot azok a betegek is használhatják, akiknek a szaunázást nem javasolják.

Érdekességek

A helyiség levegője megtölthető gyógynövényes adalékanyagokkal, illóolajokkal, melyek még tovább fokozzák a lazító hatást. Az ókori rómaiak „tabuli” kővel rakták ki a tepidárium falát. A meleg hatására a faszénből kibocsátott gáz áthatolt a kőzeten, és jó hatással volt a szervezetre. Ma már a kabinokat csempével és márvánnyal rakják ki.