Finn szauna

Finn szauna

Általános információ

A szaunéleta finn eredetű szó. A „savu” szóból származik, melynek jelentése füst. De a névvel ellentétben nem a finnek voltak, akik először használták a szaunát, hanem az azték és maja indiánok szaunáztak először. A finn szaunák hőmérséklete 90-100 °C között van. Páratartalmuk pedig 6-15 %. Alacsony páratartalma miatt száraz szaunának is nevezik. Naponta 2-3 alkalommal 12-15 perc időtartamra javasolt a szaunában tartózkodni. A szaunázás élettani hatásai:

 • Pulzusszáma normál 65-75 percenkéntiről akár 100-150-re emelkedik
 • lecsökken a diasztolés vérnyomás
 • Felfokozódik a bőr véráramlása, így megnő az izzadás is
 • A nyálkahártya kiválasztása fokozódik a légutakban
 • A hörgők kitágulnak, a lehetséges görcsoldás mellett javulhat a légzés is
 • A szervezet immun-folyamatai felélénkülnek
 • Az anyagcsere-folyamatok, illetve a belső elválasztású mirigyek funkciója fokozódik
 • Az izomzat kellemesen ellazul
 • A légzés mélysége jelentősen megnő

Hévíz – a finn szauna a világ legismertebb és hazánkban is legelterjedtebb típusú szauna.

A finn szauna már több mint kétezer éves múltra tekint vissza. A szauna helyiséget fából készítik, a finnek pedig a mai napig fával fűtik fel, de itthon inkább az elektromos változat az elterjedt. A finneknél szaunázás közben szokás az izzadás után jéghideg tengervízben, vagy hóban lehűteni a testet. Szaunázás után nagyon fontos pótolni az izzadás során elvesztett vizet és ásványi anyagokat. A finn szauna jótékony hatásait akkor aknázhatjuk ki teljesen, ha elegendő időt fordítunk rá. A szaunázással nemcsak testünknek teszünk jót, de szellemünk is teljességgel megtisztul. A szaunában nem kell sietnünk, élvezzük ki a kellemes meleget, hogy testünk megszabadul a rá nehezedő terhektől. Ha fokozni akarjuk a szauna hatásait, vigyünk magunkkal a fülkébe egy dörzsszivacsot, melynek segítségével a felpuhult bőrünkről leradírozhatjuk az elhalt hámsejteket. Illóolajak adagolásával pedig fokozhatjuk a meleg levegő hatását (aromakabin).

Érdekességek

Régi írásos emlékek szerint a szaunázók faágakkal ütögették egymást a melegben, majd hideg vízzel leöntötték. Őseinknél a szauna rituális szerepet is betöltött.

A szaunázás négy szakaszból áll:

 1. Zuhanyozás (tisztálkodás)
 2. Izzadási szakasz
 3. Lehűtési szakasz
 4. Pihenési szakasz