Aroma és zeneterápia kabin

Aroma- és zeneterápia kabin

Általános információ

Illóolaj Hatás
Citrom élénkít, jó hatással van emésztésre, bőrproblémákra
Jázmin frissítő, antimikrobiális
Kamilla nyugtató, álmatlanság ellen, stresszre, szorongásra
Levendula relaxáló, fertőtlenítő, álmatlanság ellen, égési sérülésekre, sebekre
Menta relaxáló, fertőtlenítő
Narancs frissít, élénkít
Szantálfa légúti problémákra, száraz bőrre, ekcémára
Vanília lazít, relaxál

Érdekességek

Az illóolajos növényeket, és azok aromás kivonatait már az ősi civilizációkban is használták: gyógyításra, vallási szertartások keretében, testápolásra, szerelmi csábításokra vagy halottak balzsamozására. Körülbelül a XIX. század közepén kezdték elismerni, hogy az illóolajok gyógyhatása mással nem pótolható.

Hévíz – az aromakabinban történő szaunázás során a különböző hőmérsékletű kabinok levegőjét illóolajokkal illatosítják.

Az olajak hatásuk szerint relaxálhatnak illetve felfrissíthetnek. Az aromakabinban az illóanyagok belégzéssel, és a bőrön át jutnak a szervezetbe, és fejtik ki jótékony hatásaikat: gátolják a baktériumok gombák szaporodását; tisztítják a légutakat; fokozzák a bőr és az izomszövetek vérellátását, így fájdalmat és gyulladást is csillapítanak; jó hatással vannak az emésztő-, és kiválasztó-rendszerre; és nem utolsó sorban nyugtató hatásúak. A legfőbb ok az illóolajak használatára, ami miatt szinte mindenki körében népszerűek az abban a pozitív hatásban keresendő mellyel lelkünkre, érzelmeinkre hatnak. Az illóolajak lelki és mentális blokkokat egyaránt oldanak és nagyon gyorsan hatnak.

Az illóolajak felhasználási formái

Aromakabin/szauna: teljes testinhalálást jelent.
Száraz inhaláció: közvetlenül, vagy zsebkendőre cseppentve lélegezzük be.
Inhalálás: a gondosan összeválogatott illóolajokat gőzölgő vízbe tesszük, így lélegezzük be a gőzzel együtt.
Aromaterápiás pakolások, borogatások: krém formájában visszük fel az illóolajat a bőrre, vagy kiáztatott gyógynövényt helyezünk a testrészre
Aromaterápiás gyógymasszázs: az illóolajak és a masszázs pozitív hatásait egyesíti.
Aromaterápiás gyógyfürdő: aromaterápiás fürdőbe az illóolajakat mindig valamilyen oldószerrel kell belekeverni (tejszín, tej)
Párologtatás: néhány csepp illóolajat vízbe cseppentve, annak hőmérsékletét megemelve párolog az illóolaj a helyiség légterébe.
Belsőleg:az illóolajak belsőleg történő alkalmazásának szigorú szabályai vannak. Csak kicsi és csak ellenőrzött mennyiségben szabad használni, naponta csak néhány cseppet, valamint csak vivőanyaggal vigyük be az illóolajat (ami lehet még, cukor, alkohol vagy tea).

Az illóolajak főbb összetevői

Alkoholok, aldehidek, fenolok, észterek, savak, terpének. Ezek az alkotó elemek egyedi módon kapcsolódnak egymáshoz, minden illóolaj bonyolult felépítésű. A kabinban eltöltött kellemes szaunázást fokozhatjuk, ha a melegben még lágy zene szól. Ezt nevezzük zeneterápiás kabinnak. A halk relaxáló zene és az illóolajok teljesen ellazítják a szaunázót. De nem csak a testet, hanem a szellemet is. Aki nem szeret a szaunában teljes csendben lenni, annak a zeneterápia kabin a legalkalmasabb.