Ayurvéda masszázs

Ayurvéda masszázs

Általános információ

Az ayurvéda terápia egy Indiából származó eljárás. Nevének jelentése „a hosszú élet tudása”. Az ayurvédás kezelések elengedhetetlen része, hogy rendszeresen gyakorolják azt. Kiegészíthető még további gyakorlatokkal, jógával, meditációval, diétával. Az ayurvédikus terápia több ezer éves múltra hagyatkozik, legfőbb célja a test, a lélek, a szellem egyensúlyának fenntartása illetve helyreállítása. Egy terápia több héten keresztül tart, ennek során diétás étrend mellett, meghatározott teák és kezelések segítségével teljes mértékben méregtelenítik a testet.

Az ayurvédikus masszázs technikái különböznek a nyugati masszázstól. Mivel holisztikus terápia, nem csak a testet kezelik, hanem a lelket és a szellemet is.

A masszázs során fontos szerep jut az olajoknak és a különféle gyógynövényes készítményeknek. Ezek kiválasztása személyre szabott: az egészségi állapot, életkor, és különféle tényezők alapján határozzák meg, mindenkinél egyénileg megszabott kezelést végeznek. Ezért is különleges ez a masszázsfajta. Az ayurvédikus masszázsok lényege, hogy az olajokat a test minél mélyebb rétegeibe vigyük. Célja az erőnlét fokozása, testi funkciók javítása, a szervezet méregtelenítése, megelőzés, testi és szellemi relaxáció, a feszültségek oldása, a nyirok- és vérkeringés serkentése, ízületek, izomzat erősítése, néhány krónikus betegség kezelése, a bőr állapotának javítása. Az ayurvédikus masszázsoknak több fajtája is van, például:

  • ayurvédikus sportmasszázs
  • ayurvédikus fejmasszázs
  • ayurvédikus lábmasszázs
  • egészségmegőrző testmasszázs
  • meleg olajos testmasszázs
  • csorgatásos kezelés
  • masszázs gyógynövényes labdacsokkal
  • királyi kezelés
  • arcüreg tisztítás

Érdekességek

Az ayurvéda szerint a három életerő (dosa) felel lelki és fizikai állapotunkért: a vatta (levegő), pitta (tűz), kafa (víz). Az ayurvéda megtanít természetes módon egyensúlyt tartani a test, lélek és szellem között, hogy hogyan élhetjük kiegyensúlyozottan életünket. Először megállapítja a lelki alkatot, majd egy rendszert javasol, amely magában foglal mindent; étrendet, tevékenységeket, így egyensúlyba hozva a három dosát. Az ayurvéda Indiában több száz millió embernek nyújt segítséget nap mint nap; államilag támogatott, orvosi egyetemeken is oktatják.