Akupunktúra

Akupunktúra

Általános információ

Az akupunktúrát a több ezer éves hagyományos kínai orvoslás részeként tartják számon. Segítségével sok, a nyugati orvostudomány által nem gyógyítható betegséget is lehet kezelni. Sokáig nem tartották megbízható kezelési módnak, de mára már nyugaton is elterjedt.

Érdekességek

Az akupunktúrát sikeresen alkalmazzák súlycsökkentésnél, diéták, fogyókúrák kiegészítéseként. A fülön lévő akupunktúrás pontok stimulálásával csökkenthető az éhségérzet, étvágy, javítható az emésztés.

Az akupunktúrás kezelés során a beteget tűszúrásokkal kezelik. A testünkön elhelyezkedő akupunktúrás pontok ingerlése hatással van szerveink működésére.

Az akupresszúránál említett meridiánokban (csatornák; a testet behálózó, energiát közlekedtető rendszer) fellépő blokádok megnyitásában van szerepe a tűknek. A tűkkel nyitják meg a qi (életerő) útját, ezzel biztosítva annak tovább keringését, és az ellentétes energiák (Jin és Jang) kiegyensúlyozását. Az ősi időkben az akupunktúra létrejöttekor a tűket csontokból, kőből és bambuszból faragták. Az európai orvosok hajlítható acéltűt használnak, a hagyományos arany- vagy ezüst tű helyett. Az akupunktúrás tűk hosszúsága is változó 10 és 200 mm között változnak. De használnak tartós tűket is, melyeket a beszúrás után leragasztanak, így több napig is bent maradhatnak a szervezetben. Testünkön közel 400 akupunktúrás pont található. Az akupunktúrás kezelés során, a megfelelő pontokon a bőr különböző mélységű rétegeibe vékony tűket szúrnak. A különböző betegségekhez különböző pontok kombinációi alkalmazhatók. A kezelés időtartama változó – függ a betegség típusától is. Egy kezelés alkalmával több tűt is beszúrnak az akupunktúrás pontokba, és ezek a fájdalom erősségétől függő ideig maradnak bent (15 perctől 20-25 perc időtartamig). Szükség szerint forgatják, mozgatják is a tűket. Természetesen az akupunktúrás kúra során is fontos a rendszeresség. Egy 10-12 alkalmas kúra estén heti 1-2 kezelés szükséges. Az akupunktúra kiválóan alkalmas keringési panaszok enyhítésére, krónikus fájdalmak megszüntetésére, enyhítésére, ideg-, emésztőrendszeri megbetegedések, légzőszervi megbetegedések, bőr-, nő-, gyermekgyógyászati betegségek kezelésére. A kezelés előnye, hogy nem jár mellékhatásokkal.