Shiatsu

Shiatsu

Általános információ

A Shiatsu terápiát a japán Toru Namikoshi fejlesztette ki. A hagyományos ázsiai masszázs technikát egyesítette a nyugati masszázsokkal. De a shiatsu mégsem masszázs. Szó szerinti jelentése: ujjnyomás (shi=ujj, acu=nyomás). Pontnyomásos technika, mely a Yin és Yan, a Zen Buddhizmus és az Öt Elem Tana elméletre alapul, hasonlít az akupunktúrához. Az ujj mellett erősebb nyomásokhoz, tenyeret, könyököt, térdet és talpat is használják. A kezeléshez nem szükséges felszerelés és olaj sem.

A shiatsu terápia célja szintén az energia áramlás helyreállítása, az egyensúly megtartása.

Ahol túl sok az energia, ott csökkenteni, ahol kevés ott fokozni. A pontnyomás kiegészül nyújtó, feszítő és lazító gyakorlatokkal is. Jó hatással van a vér és nyirokkeringésre, az izomrendszerre. De legfőképpen zsigeri betegségek kezelhetők sikeresen a shiatsu terápiával. A shiatsu terápia közben cél a vér oxigén telítettségének helyreállítása, az oxigén ellátás javítása. A kezelés hatására erősödik az immunrendszer, javul az anyagcsere, felfrissül a szellem, elsimulnak a lelki feszültségek. A shiatsu segít a szervezetnek, az öngyógyító folyamatainak elindulásában. Keleti felfogás szerint az ember energia rendszere a következőkből áll:

  • étertest
  • asztrál vagy érzelmi test
  • kauzál vagy spirituális test

Legerősebb az energiaáramlás a spirituális csatornán keresztül. Az itt jelenlévő hét fő központot nevezzük csakrának.

Érdekességek

A shiatsu, a kínai masszázs japán változatából az anmából alakult ki. Amit általános betegségek kezelésére vakok alkalmazták. A nyugati világban körülbelül 20 éve kezdett elterjedni.