Wellness

Wellness

Wellness jelentése, eredete

A mára már közkedvelt fogalommá vált wellness egy Amerikából származó holisztikus szemléletmód, amely a 80-as években indult útjára. A „well being”, jól lenni, és a „wholeness” teljesség szavakból született. Egy életforma, mely a testi, lelki, szellemi jólétre irányul. A wellness holisztikus, tehát átfogó értelemben foglalkozik az ember egészségével, és feltételezi, hogy a személy maga is aktívan részt vesz annak megőrzésében, a betegségek megelőzésében.

A wellness életmód jellemzői

  1. Egészségtudatosság
  2. Rendszeres testmozgás
  3. Egészséges táplálkozás
  4. Rendszeres relaxáció és stresszkezelés
  5. Szépségápolás
  6. Megfelelő szellemi és lelki kondíció
  7. Környezettudatosság
  8. Káros szenvedélyek elhagyása

Hévíz wellness – napjaink rohanó világában egyre fontosabb, hogy életünk minden területén megfelelően teljesítsünk.

Ehhez viszont szükségünk van arra, hogy időnként kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, hogy újult erőre kapjuk. Hol máshol lehetne kiválóbb hely a regenerálódásra, mint Hévízen. A gyógykezelések mellett hévízről sem hiányoznak a lelki és testi feltöltődést szolgáló kezelések . A hévízi wellness szolgáltatók vonzó környezetben kiváló lehetőséget nyújtanak az egészséggel kapcsolatos tudás megszerzésére, remek prevenciós, egészség-megőrzési programokat kínálnak. A  Hévízi tó meleg vizében ellazulnak az izmok, a test, a lélek új erőre kap.

Wellness életmód

Ha a wellness életmódot választjuk: javul a kondíciónk és állóképességünk, tovább megőrizhető a szellemi erőnlétünk és rugalmasságunk, javul a stresszel szembeni ellenállásunk, fokozódik a lelki tűrőképességünk, lassulnak az öregedési folyamatok, kiegyensúlyozottabbá válunk, a világgal és magunkkal is teljesebb, harmonikusabb életet élhetünk . A wellness a megelőzés egyik fontos része. A wellness fogalomköréhez pedig hozzátartozik a táplálkozás, a szépségápolás, a mozgás, a test és a lélek harmóniája.

Wellness és az egészséges táplálkozás

Megfelelő és egészséges táplálkozással szervezetünk hozzájut a szükséges energiákhoz. A wellness konyha előnyben részesíti a vegetáriánus táplálkozást, tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, kevés zsíros ételt. Ha pedig húst eszünk válogassuk meg: inkább együnk alacsony koleszterin tartalmú húsokat, húskészítményeket. Fontos odafigyelni a szénhidrát és keményítő bevitelre. Fogyasszunk sok növényi rostot, mely megkönnyíti az emésztésünket. Cukrokból lehetőleg keveset, részesítsük előnyben a természetes cukrokat (pl. gyümölcscukor). Ha megfelelően és változatosan táplálkozunk, szervezetünk hozzájut minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz, amelyre nap, mint nap szüksége van. Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel. Naponta legalább 1,5 – 2 liter folyadékot (leginkább ásványvizet) igyunk meg. Fogyaszthatunk ennél többet is, ekkor már megkezdődik a szervezetben a méregtelenítés. Gyümölcslevek fogyasztásánál, főleg ha 100 %-os-at iszunk, ügyeljük a hígításra, hisz egy-két deciliter száz százalékos gyümölcslé elfogyasztása felér egy étkezéssel.

Wellness és a mozgás

Az aktív és passzív mozgás egyaránt fontos részét képezi a wellness-nek. Túlhajszolt napjaink és az állandó rohanás között időt kellene fordítanunk a mozgásra is. Ha minden nap fél óra mozgást iktatunk a napirendünkbe máris tettünk valamit testünk egészségéért. Ideálisan heti 3 alkalommal fél órát kellene mozgással tölteni, 2 alkalmat pedig izomerősítésre fordítani. Figyeljünk arra, hogy testalkatunknak, terhelhetőségünknek megfelelő sportágat válasszunk, amit persze szívesen is űzünk. Sportolhatunk a természetben pl. túrázás, nordic walking, kerékpározás, tenisz, golf, lovaglás; vagy vízben: aquajogging, aquafitness, úszás; valamint kondicionáló teremben ahol gépekkel edzhetjük magunkat, akár személyi edző társaságában. A passzív mozgások közé soroljuk azokat a sportágakat, amelyek nem az erőkifejtésre koncentrálnak, hanem a test és a szellem harmóniájának, egyensúlyának megtalálására. Ide tartoznak a keleti kultúrából származó mozgásformák a jóga, thai chi vagy qi gong.