Lomi lomi nui

Lomi lomi nui

Általános információ

A lomi lomi nui egy a Hawaii szigetről származó polinéz masszázs technika. Hatékonyan vezeti le a feszültséget és a stresszt. A lomi masszázs javallatai megegyeznek a hagyományos masszázsoknál leírtakkal: reumatikus ízületi problémák kezelésére, vérkeringés zavarainál, általános állapot javítására. Ellenjavallatai szintén: magas láz, fertőző betegség, súlyos izületi betegségek esetén.

A lomi masszázs során energiákat juttatunk a kezelt testrészekbe, amellyel segítjük a testi-lelki egyensúly helyreállítását.

Ügyelve a technikára a kéz, alkar, könyök váltott nyomásával végzik a masszázst. A masszírozott ellazulását segíti a relaxációs zene használata, a füstölők és illatgyertyák alkalmazása. A masszázshoz elengedhetetlen a kezelt személynek megfelelő vivőanyagok használata: aromás olajok, különböző illóanyagokat tartalmazó testápoló krémek. Technikában eltér a nyugati technikától, mert nem mindig a szív felé irányul. A lomi lomi nui sikerességéhez elengedhetetlen a helyes légzéstechnika. A masszázs időtartama 45 és 90 perc között lehet, de a végén ajánlott 10 percet relaxálni. A lomi lomi nuit kellemes szobahőmérsékletű, szellős helységben végzik, csendben, rituális lemosással fejezik be. Leginkább kúraszerűen alkalmazva fejti ki hatását.

Érdekességek

Régen a lomi lomi nui masszázst imák, dalok, rituálék kísérték, és több napig is eltarthattak. Az ősi Hawaiiak életük minden fontos állomása, eseménye előtt (felnőtté válás rituáléja) egy masszőrhöz fordultak, hogy megszabaduljanak feszültségüktől, félelmeiktől.