Qi-gong

Qi-gong

Általános információ

A qi-gong a kínai meditációs- és légzés terápia alkotórésze. A kínai gyógyászat egyik legősibb elemei közé tartozik. Alapeleme a tudatos légzés, amelyet lassú, koncentrált mozdulatokkal kombinálnak. A technika akkor a leghatásosabb, ha folyamatosan gyakoroljuk. Kortól és edzettségi állapottól függetlenül mindenki számára ajánlott és elsajátítható.

A qi szó jelentése energia, a gong pedig azt jelenti magas fokon művelni valamit. Tehát a qi-gong jelentése mesterfokon művelni az energiát.

Gyakorlatai meghosszabbítják az élettartamot, javítják az egészséget, elősegítik a vér áramlását, fejlesztik a szellemet, harmóniát teremtenek a világgal és önmagunkkal. A qi-gong elsajátításához, műveléséhez jó koncentrációs készség szükséges, hisz a gondolat, az akarat és a légzés együttese mozgatja meg az energiát. A qi-gonggal fejleszthető az energia iránti érzékenység (például: auralátás, telepátia, tenyérdiagnosztika). Aki igazi Mestertől tanulja és kitartóan gyakorolja, az az egészsége mellett teljes testi, lelki, szellemi potenciálja kiteljesedésével élhet. Történelme során több ága fejlődött ki. Léteznek taoista, buddhista qi-gongok, gyógyító, orvosi gyakorlatok, dinamikusak, statikusak, meditatív jellegűek és fárasztó tornák is, de létrejöttek olyanok is, amelyek a harcművészetekhez köthetők.

Érdekességek

Qi-gong, Csikung, Chi kung… A nyugati nyelvekben a kínai írásjeleknek több átírása is jelen van. A magyar, kiejtés szerint használja: csikung, a nemzetközi szakirodalom pedig a másik két változatot: Qi-gong illetve Chi kung.