Akupresszúra

Akupresszúra

Általános információ

Fogalma: az akupresszúra az akupunktúrás pontok kézzel történő nyomását jelenti. Ide soroljuk még az ezen pontok elektromos illetve lézeres készülékkel történő stimulálását is.

Érdekességek

Egy legenda szerint sok évvel ezelőtt egy kínai parasztember folyamatos fejfájással kínlódott. Egyszer a földeken munka közben a lábujjára ejtette az ekét. Az persze fájt egy rövid ideig, de aztán észrevette, hogy a fejfájása elmúlt. Mikor másnap a fejfájás újra jelentkezett, már tudatosan ejtette az ujjára az ekét, aminek hatására a fájdalom ismét megszűnt. Ettől fogva minden falubeli a lábujjára ejtett valamit, ha fájt a feje.

Hévíz akupresszúra – a hagyományos kínai orvoslás szerint testünk energiái meridiánokon át áramlanak.

Az ember akkor egészséges, ha az energiái (a Jin és Jang – a föld és a kozmikus energia) egyensúlyban vannak. Ha az ember nem egészséges ez az energiaáramlás felborul. A kínai akupresszúrás pontokra gyakorolt nyomás javítja a meridiánokban az energiakeringést, így harmonizálva a szervek működését. Az akupresszúrás masszázs feladata, hogy a betegségek során fellépő energiablokkokat feloldja. Eme ázsiai elmélet az emberi szervezetet kétszer öt rétegre osztja. A terápia során ezen rétegek meghatározott pontjait nyomással stimulálva rövidre zárhatjuk, oldhatjuk a rétegekben lévő feszültséget. Bizonyos pontok nyomásával a fejfájás, szemfájdalom, hányinger látványosan azonnal megszüntethető. Technikája egyszerűen elsajátítható, a kezelési pontokat kell megtanulni, és jól tudni kezelni. kínai akupresszúra módszerei:

  • nyomás
  • szurkálás
  • csípés

Az akupresszúra sikerrel alkalmazható kiegészítő kezelésként emésztőrendszeri, mozgásszervi problémák, szív- és érrendszeri, vérnyomás betegségek, bőrbetegségek, légzőszervi rendellenességek, anyagcserezavarok, daganatos betegségek, idegrendszeri megbetegedések, kiválasztó-rendszer betegségei esetében, valamint immun erősítés céljából.