Kínai masszázs

Kínai masszázs

Általános információ

A Kínai masszázs terápia a legősibb terápiák közé tartozik. Az alternatív masszázsok csoportjába sorolható, a hagyományos kínai orvoslás része. Tui-Ni terápia néven is ismerik. Tulajdonképpen egy energetikai kezelés, mely masszázsfogásokból, és kimozgatásokból áll. A testben áramló energiák útján található pontokat stimulálják. Alapja az akupresszúránál említett meridián-rendszeren, és azok pontjainak stimulálásán alapul. A kezeléseket ruhán keresztül végzik.

A kínai masszázs célja az életenergia (Qi) áramlását gátló akadályok leküzdése, a test energia-háztartásának harmonizálása.

A masszőr a meridián-rendszer megfelelő pontjaira irányult nyomással fejti ki a kívánt hatást. A kínai masszázs technika kétféleképpen alkalmazható, de függ a kezelt személytől, testrésztől. Ha erősíteni, serkenteni szeretnénk akkor a Yang jellegű technikát, ha nyugtatni, akkor pedig Yin jellegű technikát kell alkalmazni. A kínai masszázs terápia kiválóan alkalmazható izomfáradtság, derék-, izomfájdalmak, izületi-, gerincproblémák, nőgyógyászati problémák esetén, idült vagy heveny reumatikus panaszok csökkentésére, továbbá fontos szerepet játszik a megelőzésben.

Érdekességek

Legelső írásos nyomaira a Sárga Császár egyik orvosi könyvében bukkantak. Alapelveit tekintve egységes módszer, de kialakult több válfaja is. A 36-os szám fontos eleme a kínai masszázsnak, mivel mérőegységként funkcionál.