Egykori Városháza

Egykori Városháza

Általános információ

Az épületben jelenleg a Goldmark Károly Művelődési Központ működik.

Keszthelyen a Sétáló utca 28-as szám alatti ház a régi Városháza 1887-ből. Az eredeti funkcióra utal az egykori városcímer.

Az Egykori Városháza a Goldmark Károly Művelődési Központ otthona. A lépcsőházban, a Keszthelyi Panteon márványtábláin megörökítve olvashatók Keszthely híres szülötteinek nevei.

Érdekességek

Ha a Városházáról beszélünk, érdemes szót ejteni Keszthely címeréről is, amely a nem szokványos címerek közé tartozik aranyszínű, barokk foglalatával. Motívumai a Festetics családra utalnak. A családi címerből – a végvári harcokra emlékezve – egy oroszlán és a daru került át. Az oroszlán a bátorságot, a daru pedig, – pontosabban az őrdaru, amely lábával követ tart, – az éberséget szimbolizálja. Ha veszélyt észlel, a leejtett kő koppanása a többi madarat is felriasztja. A címer felső részén látható vitorlás utalhatna akár a Balaton első hajójára, a Phoenix gályára, de ez vitatott. Már csak azért is, mert a címert a gálya építése előtt több mint 15 évvel már használták, valamint a gálya kétárbocos volt. Feltételezések szerint a vitorlás a Kristóf gályát jelképezi. Az ötágú korona pedig, amin a daru és az oroszlán egymással szemben állnak, a nemesi származásra utal.

Képek az Egykori keszthelyi Városházáról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése