Sétálóutca

Keszthely - sétáló utca

Általános információ

A sétálóutca az év minden napján szabadon látogatható.

Keszthelynek a középkorban egyetlen utcája volt, ez volt a mai Fő utca.

Északi végén állt a mindenkori földesúr lakóhelye – amely a 15. században a Gersei-Pethő családé, majd később – át- és újjáépítve – a Festeticséké volt. Vagyis amolyan hatalmi központnak is tekinthető. Tegyünk egy sétát ettől a hatalmi központtól, déli irányba, végig a Kossuth Lajos vagy másképpen a Sétálóutcán!

A Sétálóutca mentén

A Festetics-kastély díszes kapuján kilépve az egyszerűen megjegyezhető nevű Kastély utcára jutunk. Itt álltak – és állnak még ma is, viszonylag jó állapotban – azok a 18. századi épületek, melyek a Festetics uradalom vezető tisztségviselői számára lakóháznak készültek. Az 5-ös számú ház – ma panzió – volt a tiszttartó lakása. A 16-os számú házat is sikerült eredeti népi barokk stílusában megőrizni – itt született Asbóth Sándor. Továbbmenvén a Georgikon utca sarkán találjuk az egykori Amazon Szállót – amely volt Szabadság Szálló is. Ez az épület arról nevezetes, hogy egyrészt a város legrégebbi szállodája, másrészt itt szállt meg 1798-ban Csokonai Vitéz Mihály.

Ha itt átmegyünk a „zebrán” a Sétálóutca irányába, nem is gondolunk arra, hogy valójában az egykor itt áthaladó, Kelet-Nyugat irányú itáliai hadiutat keresztezzük. (Egykor itt egy vízmosás felett átívelő híd állt – amelyet Nepomuki Szent Jánosról János hídnak neveztek. A névadó és Szent Flórián szobra állt a hídon. Időközben a víz eltűnt, a híd is, a két szentet pedig áthelyezték. Most mindketten a Karmelita Bazilika bejáratát őrzik.)

A Sétálóutca volt a város legelőkelőbb része – egykori pompájában ma is gyönyörködhetünk, egy-egy kávézó vagy étterem teraszáról nézve a műemlék épületeket. Kész stíluskavalkád – jól megfér egymással a klasszicista stílus az 1820-as, 70-es évekből, a barokkal – mint az utca legrégebbi épülete a 22-es számú Pethő v. Goldmark ház, vagy a szecesszió (9-es számú ház) Mikus Gyula festőművész eklektikus Galériájával (10. sz.)

A 28-as szám alatti ház a régi Városháza 1887-ből. Az eredeti funkcióra utal az egykori városcímer. Ma a Goldmark Károly Művelődési Központ és a Tourinform iroda otthona.

A Sétálóutca és a Széchenyi utca sarkán álló épület közel másfél évszázadon keresztül állt a vendéglátás szolgálatában. Először kávéház és Korona szálló volt, majd 2005-ig Gösser néven üzemelt. Azóta sajnos átalakították – a hangulatos étteremből élelmiszerbolt és bank lett.

Képek a keszthelyi Sétálóutcáról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése