Festetics György ülőszobra

Festetics Gyögy ülőszobra

Általános információ

A szobor a Vajda János Gimnázium előtt található – a városba érkező turisták szívesen fényképeztetik le magukat a mecénás gróf mellett – vagy ölében – ülve.

Festetics György szobra keszthelyi Fő teret az idők során többször díszítette.

1902-ben avatták fel Festetics Györgynek azt az álló szobrát, amelyet 1948-ban elbontottak. Helyére 1952-ben szovjet hősi emlékmű került, melyet a forradalom alatt ledöntöttek. A romok elé a Balaton Múzeum pincéjéből előkerült Festetics szobrot állították, amit 1957 januárjában ugyanoda vittek vissza. Festetics Györgyöt a hatvanas években ugyan rehabilitálták, eredeti helyére mégsem kerülhetett vissza, mert oda újfent egy hősi emlékművet szántak, amelyet végül elfújt a történelem – ha nem is vihara, de szele. A téren – egyedül Keszthelyen – 1956-os emlékmű is állt ott, ahol jelenleg Laczkfy nádor lovasszobrát láthatjuk.

A pincét megjárt Festetics szobor jelenleg a kastély bejárata előtt áll.

2006. június 3-án került a több éve üresen álló területre I. Festetics György szobra, Farkas Ferenc Herman Lipót-díjas szobrászművész alkotása. Az egészalakos bronzszobor, amely a mecénás grófot ülő helyzetben, korhű öltözetben ábrázolja már átadásakor a város és a turisták kedvencévé vált. A kompozíció egy hat méter átmérőjű mészkővel burkolt kör alakú térre került, és a gyalogúttal együtt a kompozíció szerves részét képezi.

Érdekességek

A bronzszobor az ókori eredetű viaszveszejtéses technikával készült, melynek lényege nagyon leegyszerűsítve, hogy a modellt először viaszból formázzák meg, majd ezt öntik körbe egy gipszes-habarcsos anyaggal. Égetéskor a viasz eltűnik, helyét a beleöntött bronz tölti ki. Előnye, hogy így részletgazdagabb felület hozható létre. Ilyen módszerrel készítik például a Rolls-Royce autók hűtőfiguráját, de az eljárást a fogtechnikában is használják. 2006. október 23-ra állíttatta fel a város az eredeti, 1956-os ún. „fehér ember”-t megidéző alkotást a tér déli részén, a templom és a szökőkút között. A „fehér ember” elnevezés onnan ered, hogy az eredeti, 56-os szobor fehér színű gipszszobor volt. A mostani szobor érdekessége, hogy a zászló ketté van törve. Egynek csak a szobor előtti körtalapzat kijelölt pontjáról szemlélve látszódik.

Képek Festetics György szobráról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése