Helikoni Emlékmű, Helikon Park

Helikoni Emlékmű, Helikon Park

Érdekességek

A görög hitrege szerint a múzsák a „Helikonon tartózkodnak, és üde források mellett, hűs lombok árnyában Apolló, a művészetek istenének védőpajzsa alatt, földöntúli örömök közt végezték szellemi munkájukat”. Ezt az irigylésre méltó, romantikus képet 1896-ban festette Bontz a millenniumra kiadott Keszthely könyvében.

A Helikon hegység egyébként Görögországban található, legmagasabb pontja 1748 m, koordinátái: É: 38° 21’ 10’’ K: 22° 49’ 21’’

A Helikon ligetet gróf Festetics Tasziló 1883-ban adta  Keszthely városának örökös használatra.

Az átadott területet az akkori igényeknek megfelelően parkká alakíttatta és vállalta a fenntartását.

A Helikon park fő sétánya a Balaton utcától vezet nyílegyenesen a Balaton partra, a fürdőhöz és a kikötőhöz. A sétány mellett egy 8 oszlopon álló, kupolás emlékmű látható, melyet 1921-ben, az újkori Helikoni ünnepségek 100 éves évfordulójára emeltek – a háború miatt kissé megkésve.

Helikoni Ünnepségek

A Helikoni Ünnepségek története 1804-re nyúlik vissza, amikoris a Georgikonban és a gimnáziumban virágzó irodalmi iskolák ünnepet tartottak. A gazdásztanulók és a gimnazisták –  akik tehetséget éreztek magukban – versmondásban, felolvasásban és színdarabokban mérték össze magukat, de ezek amolyan diákköri szereplésként értékelendők. Ezeken az ünnepségeken jobbára csak a tanári kar jelent meg.

Berzsenyi Dániel vetette fel 1816-ban Keszthelynek, mint magyar irodalmi központnak, egy „kis magyar Weimar”-nak az eszméjét – miután döbbenten tapasztalta, hogy a Georgikon egyik nyomtatványa, ami a kezébe került, német nyelven íródott. Gróf Festetics György ennek hatására szervezte meg a Helikoni Ünnepségeket (1817. február 12 – 1819. február 16), melynek ő volt a – mai szóval mondva – főszponzora. A szervezők és a bírálók – vagyis a zsűritagok – tiszteletdíjat, a résztvevők pedig, érdemeik szerint jutalmat, díjakat kaptak. Berzsenyin kívül pedig Kisfaludy és Dukai Takách Judit is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt.

A Helikoni ünnepségek a mecénás gróf halálával, 1819-ben véget értek. A múlt század 20-as illetve 30-as éveiben kísérletet tettek ugyan a hagyomány újjáélesztésére, ez végül 1957-ben sikerült is. 1992 óta alapítványi formában Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségeknéven kerülnek kétévente megrendezésre. Erre minden dunántúli középiskola meghívást kap, diákjaik 18 művészeti kategóriában mérhetik össze magukat.

Képek a Helikon parkról és az emlékműről

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése