Karmelita Bazilika

Karmelita Bazilika

Virtuális séta

3d Keszthely
Tegyen egy virtuális sétát a Karmelita Bazilikában!

Általános információ

Cím:

Keszthely, Tapolcai u.

Plébánia Hivatal nyitvatartási rendje:

hétfőtől – péntekig
de. ½ 9 -től – ½ 12-ig
du. 15 -től – 17-ig (nyáron 18-ig.)

Miserend:

Hétfő-Szombat:
7; és 18 óra (nyáron 19 óra)
Vasárnap:
½8; 9; ¼11, és 18 óra (nyáron 19 óra)

Érdekességek

A rend névadója a mai Izrael területén lévő Kármel hegy. Ott Kr.e 7-800 körül is éltek már szent életű remeték, később templomot is építettek a Szűzanya tiszteletére. A rend teljes neve egyébként A Kármelhegyi Boldogasszony Sarutlan Testvéreinek Rendje.

A keszthelyi templom védőszentje, Lisieuxi Kis Szt. Teréz 1873-ban született, Alencon-ban (Normandia), míg Ávilai Nagy Szent Teréz 1515-ben született Spanyolországban, és 1554-ben megreformálta a rendet, 32 kolostort alapított. A reformhoz csatlakozókat Sarutlan kármelitáknak nevezték el.

A keszthelyi Karmelita bazilika, vagy Kis Szent Teréz templom alapkövét 1927-ben tették le. Végleges felszentelése 1938-ban történt.

Az épület méretei igen impozánsak (Basilica Minor rangját 1989-ben kapta meg): hossza 53 m, szélessége 18m, magassága 22 m. A toronymagasság: 38 m. A templomot és a hozzá tartozó rendházat a bécsi építész, Bruchwieser Bruno tervezte, az orgonát pedig a pécsi Angster cég készítette, 1937-ben.
Kis Szent Teréz főoltár A templom védőszentje Lisieuxi Kis Szent Teréz – a főoltár az ő hódolatát ábrázolja a Kisded Jézus előtt, a Szűzanya ölében. A szobor carrara-i márványból készült, mint ahogy a többi oltár és szobor is, és Krasznai Lajos szobrászművész alkotása.

Ezenkívül még hat oltár található a templomban, az utolsót kivéve mindegyik Krasznai alkotása. Az utolsót a művész halála miatt, de az ő tervei alapján Lorencz Károly készítette el.

A többi oltár: Kármelhegyi Szűzanya oltára, Jézus Szíve oltár, Szent József oltár, Szent István király oltár, Keresztes Szent János oltára és Ávilai Szt. Teréz oltára.

A kármelita rend működését hazánkban 1950-ben tiltották be, csak 1989-ben kezdhette meg újra – a többi szerzetesrenddel együtt – a tevékenységét.

Képek a keszthelyi Karmelita Bazilikáról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése