Pethő ház

Pethő ház

Érdekességek

– Schwarz Dávid a léghajó feltalálója

Ha keszthelyi hírességekről van szó, akkor mindenki Goldmark Károlyt emlegeti, ellenben Schwarz Dávidról nagyon kevés szó esik. Schwarz 1850-ben született. Élete során érdeklődött a léghajózás iránt. Rengeteg műszaki témájú könyvet olvasott, és autodidaktaként tervet készített egy kormányozható léghajóhoz. A terv iránt a bécsi Hadügyminisztérium élénk érdeklődést mutatott, de pénzhiányra hivatkozva a találmányt nem tudta megvásárolni. Schwarz azonban lehetőséget kapott, hogy a léghajót Szentpéterváron építhesse meg. Az 1894-es kísérlet kudarcot vallott. A következő kísérletet Berlinben (Tempelhof) már nem érte meg, 47 évesen meghalt. Munkáját özvegye, Melanie Kaufmann folytatta. A berlini kísérletnél jelen lévő Zeppelin gróf kijelentette, Schwarz megoldotta a léghajók kormányozhatóságának problémáját. A történet innen ismert. Adalékként még annyi: az özvegy és a három gyerek semmilyen járandóságot nem kapott a Zeppelin gyártól.

A Pethő család tagjai 1427-től lettek Keszthely földesurai, a ház is eredetileg hozzájuk tartozott.

Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg tőlük – birtokaikkal együtt.

Barokk jellegét – kőkeretes ablakok és szintén kőkeretes, vasajtókkal zárható helyiségek, árkádos földszint és emelet – máig megőrizte.

Az 1800-as években ebben az épületben élt a Festeticsek szolgálatában álló Goldmark család. Itt született 1830, május 18-án Goldmark Károly zeneszerző.

A Pethő ház Keszthely sétálóutcáján található. A ház udvarából közelíthető meg a zsinagóga.

Képek a keszthelyi Pethő házról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése