Szendrey Júlia emlékszoba

Szendrey Júlia emlékszoba

Általános információ

Az emlékszoba bejelentkezés alapján látogatható.
Bejelentkezés az lg@georgikon.hu e-mail címen, vagy a 06/30 960-7460-es mobilszámon lehetséges.

Petőfi Sándor múzsája, legszebb szerelmes verseinek ihletője, Szendrey Júlia Keszthelyen született, 1829. december 29-én.

Volt egy húga és egy öccse is. Édesapja, Szendrey Ignác a Festetics-birtok gazdatisztje volt. Nem túl sokáig éltek Keszthelyen, talán 1-2 évet.

Emlékét most egy, a szülőházában berendezett emlékszoba őrzi, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Nők a Balatonért Egyesülettel együttműködve a Pannon Egyetem Georgikon Kar és Keszthely Város Önkormányzata alakított ki.

Az épület korábban uradalmi cselédház volt, Szendreyék a közeli családi villában lakhattak. Az emlékszobában Szendrey Júliával kapcsolatos relikviákat, eredeti könyveket, portréjának egy másolatát – Jakubey Károly festette – képet Petőfi Zoltánról és a korabeli Keszthelyről, valamint Andersen fordításait láthatjuk.

Ez a kiállítás az írónő munkáiba ad betekintést a látogatóknak.

Érdekességek

Szendrey Júliáról kevesen tudják, hogy maga is foglalkozott írással, Nem annyira verseket, hanem elsősorban naplót, esszéket, rövid prózákat írt, George Sand-írásokat fordított. Andersen meséit 1856-ban ő fordította először magyar nyelvre – máig élvezhető stílusban. Közös gyermekük, Zoltán Debrecenben született 1848. december 15-én. Sajnos nem volt hosszú életű, 22 évesen meghalt. Júlia ezt már nem érte meg.

Képek a Szendrey Júlia emlékszobáról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése