Kályhák háza


A Festetics kastély közvetlen szomszédságában található a Kályhák háza. Az érdeklődőket egy szabadon látogatható fazekasműhely fogadja, ahol hagyományos módon, kézi munkával készülnek a kályhacsempék, ugyanúgy, ahogyan a XX. sz. elejéig készítették a szemeskályhák és táblás kályhák csempéit. A kályhák és más népi tüzelőeszközök múltját az itt kialakított és folyamatosan fejlődő makett kiállításon ismerhetik meg a látogatók.
A kiállításon a XIX. és XX. század fordulóján, parasztházakban használt kályhák, kemencék, tűzhelyek makettjei láthatók.
A kiállítás és a műhely szervezett formában is látogatható. Csoportok részére időpont egyeztetés után szívesen tartok beszélgetéssel egybekötött bemutatót ahol megismerhetik a kályhák történetét, készítését, használatát, és a csempekészítés fogásait. Ennek a programnak a részeként nem csak megnézhetik, hanem ki is próbálhatják a kályhacsempe készítést. A műhely és a kiállítás melletti kerámia-élménytárban régi tárgyak közt, sajátos hangulatban elrendezett egyedi, kézműves kerámiák várják a látogatókat.

A Kályhák háza hétfőtől szombatig, 10-18 óráig várja a látogatókat, június 1-től augusztus 31-ig pedig a hét minden napján nyitva tart 10-18 óráig

ÁLLANDÓ PROGRAM:

Kályhás Kedd
Május 13 – Szeptember 23.

Bizonyára mindenkinek van kályhás élménye, története. A Kályhák Házában keddenként ezekről a történetekről is beszélgethet a különböző tájegységek sütő, főző, fűtő eszközeit bemutató 70 darab makett megtekintése közben. A kályhák és kemencék építéséről szóló előadás feleleveníti a magyar kályhás hagyományokat. A műhelyben a munkafolyamatok egyes részeit is megismerhetik a látogatók, majd akár saját monogrammal ellátott kályhacsempét is készíthetnek. A korongolás és ismerkedés mellett a kerámia élménytár különleges látnivalói várják a vendégeket.
A tematikus nap kb. 1 órás programjára maximum 12 főig várjuk előzetes bejelentkezés után a családokat és csoportokat.

Belépő: 500-700 Ft
Gyerekeknek 6 éves korig a részvétel díjtalan.
Iskolai csoportok jelentkezését is várjuk!

További felvilágosításért keressenek telefonon vagy e-mail-ben.

Szalay Imre, fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész
8360 Keszthely, Kastély utca 3.
Telefon: +36-30-267-7618
E-mail: szemeskalyha@gmail.com
Internet: www.szalay-szemeskalyha.hu

Képek a Kályhák házáról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése