Evangélikus templom

Evangélikus templom

Általános információ

Elérhetőség:

Lelkészi hivatal

8360 Keszthely Deák Ferenc u. 18
Tel: 83/312-206; 20/824-25-36
E-mail: zsolt.honthegyi@lutheran.hu

Istentisztelet:

vasárnap és ünnepnap fél 11

Érdekességek

Régi építészeti szokás szerint a kereszt gömbjében az építkezésre vonatkozó iratokat, korabeli újságokat és pénzeket helyeztek el. Ez a kereszt került a felépült torony tetejére, amelyet Luther Nagy- és Kiskátéja kiadásának évfordulóján áldott meg Menyhár István lelkész.

A keszthelyi evangélikus templom az Iskola utca és a Deák Ferenc utca sarkán található.

A templom stílusa barokk és ókeresztény, 18 m hosszú, 9 m széles és mintegy 300 ember befogadására alkalmas. Tervezője az a Szeghalmy Bálint, aki a református templomotis tervezte.

A keszthelyi evangélikus templom története

Az evangélikus templom történetéhezhozzátartozik a keszthelyi evangélikus gyülekezet története is. Festetics László (1785-1846) a birtokára angol szakembereket és evangélikus vallású mesterembereket hozatott.

1832-ben került Keszthelyre, a hamburgi nyerges- és szíjártó mester, Johan Carl Anton Opel, aki jó kapcsolatot alakított ki az itteni német evangélikus iparos családokkal, és az uradalmi ménesmesterekkel, akik az anglikán egyházhoz tartoztak.

Vasárnaponként velük járhatott istentiszteletre a távoli kővágóőrsi templomba. Ebben a templomban kötött házasságot Lupperspech Teréziával, 1840-ben. Házasságkötése után elkezdte szervezni a hittestvéreit, hogy nagyobb ünnepek alkalmával csoportosan utazzanak Kővágóőrsre, istentiszteletre.

A szájhagyomány szerint ez idő tájt a keszthelyiek az evangélikusokat „opel vallásúnak” nevezték.

Később J.C.A. Opel fia, Károly vette át apjától az ipart és az evangélikus hívek gondozását, valamint elkezdte az adománygyűjtést a templom építésére. A templom építését végül 1928. augusztus 28-án kezdték meg.

Képek a keszthelyi evangélikus templomról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése