Balaton Kongresszusi Központ és Színház

Balaton Kongresszusi Központ és Színház

Érdekességek

A városban már másfél évszázaddal ezelőtt voltak színházi előadások, igaz, jobb híján Festetics Tasziló bocsátotta rendelkezésre a kastély kertjét, ahol az arénában léptek fel nyaranta a színészek. A bérleti díj kapcsán azonban voltak viták, így a gróf támogatásával 1862-re elkészült a mai szép emlékű Szabadtéri Színpad helyén az első színház – amely ugyancsak kizárólag nyáron működött. Az Amazon tulajdonosa, Schillinszky Károly is épített a saját udvarán egy színházat, melyet 1878 nyarán nyitott meg.

Keszthelyen a 19. század második felében élénk színházi élet folyt, amely megteremtette az igényt egy igazi kőszínház építésére.

A szecessziós stílusú, 1920-as években épült Uránia Színházban még mozielőadások is voltak.

Amikor 1934-ben elkészült az új moziépület, garázzsá alakították át. Ezután állaga romlott, a hatvanas évekre teljesen lepusztult.

Az épületet nem újították fel, hanem 1964-ben lebontották, és helyére egy „szocreál” stílusú, a környezetbe építészetileg egyáltalán nem illeszkedő betonkockát helyeztek.

Ez a nyolcvanas évek közepére életveszélyessé vált és emiatt bezárták. Hosszú ideig állt üresen, végül múltjához méltón, az eredeti szecessziós homlokzat felidézésével újították fel. 2002-ben adták át a közönségnek.

Képek a keszthelyi Színházról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése