Gyógymasszázs

Gyógymasszázs

Gyógymasszázs

Az emberiség egyik legősibb gyógyító eljárásai közé tartozik. Terápiás masszázsforma, melynek célja a betegségek gyógyítása, megelőzése, a vérkeringés javítása és a feszes, kötött, fájdalmas izomzat fellazítása, vitalitás és a mozgékonyság megőrzése. Rendkívül jó segítséggel van balesetek utáni felépülés közben. A kötőszövetben felhalmozott salakanyagokat eltávolítja, az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli. A bőrt megfiatalítja, rugalmasságát helyreállítja. A kezelés előtt célszerű egy termálfürdőzés, mert a meleg hatás elősegíti a lágy részek fellazulását.

Érdekességek

A reflex-zóna masszázs, különösen a talpmasszázs diagnosztizálásra is alkalmas. Kínában már i. e. 5000 évvel alkalmazták a masszázst gyógyításra, főként orvosok és papok, vérkeringési és idegrendszeri problémákat kezeltek. Később a legtöbb keleten élő nép gyógykezelésként használta a masszázsterápiát. Indiában mind egészségügyi, mind rituális célból is végezték, illatos füvekkel és olajokkal. Indiából származik a babamasszázs is, melynek során a baba és a mama az érintés során az egymás közti kapcsolat bensőséges perceti élik át.

Hévíz – a gyógymasszázsok közé sorolják a svéd, reflex-zóna (szegment, kötőszöveti, perioszteális), nyirok-, sport-, és frissítő masszázsokat.

Gyógymasszázst általában orvos utasítására veszik igénybe. Bőrbetegségek, terhesség, véralvadásgátló terápia esetén nem javallott.

Svéd masszázs Hévíz

A mára a legismertebb, és leggyakrabban alkalmazott masszás típust a svéd masszázsmozgásterápiáját a svéd származású Per Henrik Ling fejlesztette ki a 19. század elején. A klasszikus svéd masszázs az egész testre kiterjedő, az izmok, az inak, és az ízületek átmasszírozására irányuló masszázstípus. Hozzájárul a mozgásfunkciók működésének javításához, ellazítja a fájdalmasan görcsös, feszült, görcsös izmokat.

Svéd masszázs fogásai

  • simítás,
  • dörzsölés,
  • gyúrás,
  • ütögetés,
  • vágás,
  • vibráció,
  • kirázás.

Reflex-zóna masszázs Hévíz

A reflex-zóna masszázs arra a feltételezésre alapoz, mely szerint testünk bizonyos pontjai kapcsolatban vannak egymással, ezek az úgynevezett reflexpontok. Ezek a pontok idegpályákon keresztül kapcsolódnak a központi idegrendszer reflexközpontjával. A reflexpontok nyomás általi ingerlése különféle reakciókat vált ki testünk más részein. Ezt a pozitív hatást használja ki a reflex-zóna masszázs.

További masszázstípusok Hévíz

Szegment, kötőszöveti, perioszteális (csonthártya) masszázst ismerjük Európában. Az ázsiai típusú reflexológia a testben keringő energia a” meridián” végeit ingerli, melyek a kézfejen, lábszáron és lábfejen találhatók. Főként emésztőszervi problémák, fejfájások, kismedencei panaszok kezelésénél alkalmazzák eredményesen.

Szegment masszázs

Ennek során a masszázs mindig az adott betegséghez kapcsolódó idegpályákon történik. Minden idegpályán 5 fogást végeznek el, így egy kezelés akár több órán át is eltarthat.

Kötőszöveti masszázs

A kötőszövet tápanyagellátását javító technika. A bőrt 3-4 ujjal az alatta lévő kötőszövettel együtt erős nyomással eltolják, majd elhúzzák. Segítséget nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel, a légúti és a nőgyógyászati megbetegedésekkel küzdőknek valamint a visszerek kezelésében. Hozzájárul a cellulit eltüntetéséhez és a jobb vérellátáshoz.

Perioszteális (csonthártya) masszázs

Kizárólag orvos végezheti, vagy általa kiképzett masszőr. Az idegekkel ellátott csonthártya nyomással történő ingerlése következtében a helyi illetve a reflexes úton távol eső szervekben is változások jönnek létre. E reflexhatások befolyásolják a szervek vérellátását, tónusát, és a belek perisztaltikus mozgását.

Nyirokmasszázs Hévíz

Nyirokmasszázs során simító, pumpáló mozdulatokkal ürítik ki a nyirokcsomót, meggyorsítják a pangó nyirok eltávozását. Így eltávolodik a nyirokszövetekben felgyülemlett víz, a nyirokrendszer zavarai, a duzzanatok, anyagcserezavarok megszűnnek, élénkül az immunrendszer. Bővebb információ a nyirokér masszázsról>>

Sportmasszázs Hévíz

A sportmasszázstelsősorban a sport területén alkalmazzák. Bemelegítő, frissítő, lazító és regeneráló masszázs. Növeli a mozgékonyságot, csökkenti a fájdalmat, alkalmas az izmok fellazítására, enyhíti az izomduzzanatokat. Sérülésekből történő rehabilitációkor alkalmas a mozgáskészség visszaállítására; nyugtatólag hat és fokozza a teljesítményt.

Frissítő masszázs Hévíz

A frissítő masszázs a svéd masszázsból alakult ki, annak mozdulatait használja. Mint ahogy nevében is benne van a masszázs során felfrissíti az egész testet, serkentőleg hat a vérkeringésre.