Elektroterápia

Elektroterápia

Elektroterápia kezelések:

  • Iontoforézis
  • Diadynamic
  • Myotest
  • Interferencia
  • Mágneses karika /Pulsatorn
  • Fényterápia
  • Cryoterápia
  • CCS Mágnesmatrac

Igénybe vehetők:

Hévízgyógyfürdő np. Kft. Gyógyszállodák

Érdekességek

Már a rómaiak is alkalmazták az elektroterápiát, bár az elektromosságot még nem ismerték. Bénult gyerekek mellé elektromosságot gerjesztő halakat tettek a medencébe, hogy ezzel stimulálják az izmaikat.

Hévíz – a fizioterápiás módszerek közé az elektroterápia, a balneoterápia és a mechanoterápia tartoznak.

Az elektroterápiát számos formában alkalmazzák Hévízena kezelések során. A terápia hatása lehet a fájdalom csökkenése, a vérátáramlás fokozása és a mély szöveti vérbőség előidézése, a terápia típusától függően.

Leggyakoribb elektroterápiás kezelések

Iontoforézis

Az iontoforézis-kezelés során, galvánáram segítségével juttatják be a bőrön keresztül az orvos által előírt gyógyszereket. Hatása lehet helyi és általános: izom- és traumás fájdalmak, ízületi gyulladások csökkentése. Kedvezően hat a migrénre és az érszűkületre, gyorsítja a vérömlenyek felszívódását és felpuhítja a hegesedést.

Diadynamic

A diadynamic speciális elektroterápia, melynek fájdalomcsillapító és keringést javító hatása ismert. Javallatai: görcsoldás, érbeidegzési zavarok, rándulás, zúzódás, ödéma, idegfájdalom, ízületi- és gerinckopás, porckorong betegségek, izomsorvadás.

Myotest

A myotest idegáram-kezelést jelent, ami izom-összehúzódásokat generál. Javallatai: izomsorvadás kezelése, megelőzése.

Interferencia

Az interferenciakezelés lényege, hogy a gerinc melletti izmokban belső pulzáló masszázst hoznak létre, különböző rezgésszámú áramok alkalmazásával. Javallatai: gerincbántalmak, tartási rendellenességek.

Mágneses karika (pulsatorn)

A mágneses karika (pulsatorn) hatása a mágneses tér ritmikus változására alapul. Javallatai: izomgyengeség, agyvérzés utókezelése, idegzsába, sérülések utókezelése, egyes belgyógyászati panaszok.

Fényterápia

A fényterápia legáltalánosabb kezelése az infravörös sugarak alkalmazása. Az infravörös lámpa javallatai: orr- és homloküreg, verejtékmirigy, szőrtüszőgyulladás, bőrgombásodás valamint ínhüvelygyulladás. Mozgásszervi megbetegedések a speciális lézer fénnyel gyógyíthatók, melynek többek között fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásai vannak.

Cryoterápia

A cryoterápia hideg levegő áramoltatására alapul. Javallatai: friss ízületi sérülés, lágyrészödéma, akut lumbagó.

„Nagyfrekvenciás” kezelés

A „nagyfrekvenciás” kezelések típusai: a deciméterhullám, a mikrohullám és a rövidhullám. A kezelések során az áram hőhatását használják fel a szöveti vérbőség előidézésére. Javallatai: keringésjavító, fájdalomcsillapító.