Balaton

Balaton

Általános Információ

Hosszúság: 79 km
Szélesség: 1,3-14 km
Felszíni terület: 594km²
Átlagos mélység: 3,0–3,6 m
Legnagyobb mélység:
12,5 m
Víztérfogat: 1,9 km³
Part hossza: 195 km
Tengerszint feletti magasság: 104 m

A rómaiak saját idejükben a Balatont Lacus Pelsonak nevezték.

És mert annyira jól érezték itt magukat, majorságokat, villákat építettek, szőlőt termesztettek – nyomaikat most is megtaláljuk a tó környékén. És ha a rómaiknak tetszett, akkor biztos, hogy Önök is szép élményekkel gazdagodhatnak. Bármelyik Balaton parti település ideális hely családi vakáció eltöltésére. A gyerekeknek a bársonyos víz, homokozók és a játszóterekkel önfeledt időtöltést kínálnak.

Bambi ugyan már régóta nem kapható, de azért jólesik egy lángos ebédre és desszertnek egy fagyi. A sétány bódéiban sört és balatonvidéki borokat mérnek. Az ízek, a parti füzek ágain átszűrődő napfény, a víznek, szélnek, a nyárnak s mindeme kavalkádnak az illata körülvesz, s az egész napi fürdőzés után még tagjainkban érezve a víz hullámzó lüktetését térünk nyugovóra.

De nemcsak a tó bársonyos vize, „andalító estéi és arany reggelei”, a végtelennek tűnő nyár vonzó, hanem a sokszínű programok, kulturális rendezvények is kimozdulásra csábítanak.

Kirándulások gyalog, lóháton vagy a kerékpár nyergében a környék erdeiben, vadrezervátumaiban, borkóstoló túrák, vitorlázás, horgászat, csónakázás, tenisz, strandröplabda, a merészebbeknek sárkányrepülés vagy hőlégballonozás, éjszakai kastélylátogatás, múzeumok, fesztiválok és találkozók… – nincs egyszerű választása annak, aki nálunk nyaral. De aki nem járt még itt, az csak az internetről vagy mások elmondásából semmiképp se alkothat magának fogalmat a Balaton legnyugatibb csücskéről, amit mi most itt megkísérlünk Önöknek bemutatni.