Zalaszántó

Zalaszántó

Általános információ
Megye: Zala
Lakosainak száma: 971 fő
Polgármesteri Hivatal:
+36-83/370-001

Zalaszántón érdemes megnézni a kis dombon álló plébániatemplomot.

A templom híven tükrözve a magyar történelem viharait, román kori és gótikus elemekkel, barokk berendezéssel dacol az idővel. Nem messze a templomtól, ugyanazon az oldalon látható egy kis román stílusú kápolna 1441-ből. Ha figyelmesen körülnézünk a falu utcáin, még működő, sötétkékre festett artézi kutakat is találunk – sajnos ezek már kihalófélben vannak.

Zalaszántó külterületén, 412 méter magas vulkáni kúpon állnak Tátika várának romjai, melyet egy védett ősbükkös vesz körül. A Kovácsi-hegy nyugati peremén található az 1 km hosszú bazaltfolyosó, üregekkel, és a Vadlány-lik nevű barlanggal (a Balaton felvidéken máshol is van hasonló nevű barlang)

Érdekességek
A faluban és környékén lépten-nyomon a legkülönfélébb építészeti vagy geológiai emlékekbe és látnivalókba botlunk. Itt láthatóak a vaskori sírhalmok, valamint egy a 13. századból származó római katolikus templom. A műemlék templomtól az országos kék túra útvonala vezet fel a buddhista kegyhelyhez (kb. 2 km). Ez a mintegy tíz hektáros terület az “Emberi Jogok Parkja” a hófehéren világító sztupával – amely Közép Európában a legnagyobb, és amelyet 1992-93-ban építettek. Az avató ünnepségen a Dalai Láma is részt vett. Innen indul a Kovácsi-hegyi tanösvény is.