Tapolca

Tapolca

Általános információ


Megye:
Veszprém
Lakosainak száma: 16613 fő

Fontosabb telefonszámok

Polgármesteri hivatal:

+36-87-511-150

Rendőrség:

+36-87-412-322

Orvosi Rendelő:

+36-87-321-575

Tűzoltóság:

+36-87-510-352

Orvosi rendelő:

+36-87-321-575

Érdekességek

Kr. u. 586-tól avarok érkeztek a longobárdok helyére. Kultúrájuk a helyi kultúrával ötvöződve hozta létre a Keszthely-kultúrát. Ebből arra lehet következtetni, hogy a lakosság – főleg a szláv törzsek, amelyek a zalavári székhelyű szláv fejedelemséghez tartoztak – túlélték a magyar honfoglalást és a honfoglalókat. A város neve is e szlávoktól származik: Toplica, ami meleg vizet jelent. Írásban először 1182-ben említik, Topulza néven. Hasonló elnevezéssel Európa más országaiban is találkozhatunk, pl. a csehországi Teplice város neve is ilyen hangzású.

Ha még nem is járt Tapolcán, biztosan hallott a város nevezetességéről, a barlangról, ahol csónakázni lehet.

Ez a Tavasbarlang, amely Közép-Európában egyedülálló természeti jelenség, és 1903-ban, kútásás közben fedezték fel. Mintegy 4 km-es hosszából 2,5 km-nyi ismert. A látogatóknak mégis az a 300 méter hosszúságú szakasz a legizgalmasabb, amelyet csónakkal is be lehet járni. A barlangon átfolyó patak, bár mélysége fél métertől négy méterig terjed, mégis a vízben visszatükröződő mennyezet miatt szédítő mélységűnek tűnik. A falakon és a mennyezeten jól láthatóak azok a mélyedések, melyeket a víz munkája vájt ki. Élmény egy ilyen csónaktúra a kivilágított járatokban.

A város legkedvesebb helye a Malom tó, az egykori malommal, amely most a Hotel Gabriella nevet viseli – Batsányi feleségéről, az osztrák Baumberg Gabrielláról elnevezve. A tó keleti oldalán magas kőfal örökíti meg Tapolca ismert szülötteinek nevét, ez a tapolcai panteon. Az északi oldalon a Szent Antal Bormúzeumban kóstolhatjuk végig a környék borait, vízzel pedig Raffay Béla ivókútjainál csillapíthatjuk szomjunkat.

Érdemes megnézni a Templom-dombon álló plébániatemplomot a 13. század első feléből, a gótikus szentélyt már a karthauziak építették hozzá, a XV. század elején. A déli, külső falán a szentélynek Szent Kristóf freskótöredéke látható. A templomot a törökök nem kímélték. A 18. század közepén építtette át Padányi Bíró Márton veszprémi püspök barokk stílusban.

A Templomdomb 8-as számú épülete egyben a legrégebbi dunántúli népiskola is volt. Ha iskoláskorú gyerekkel látogatnak el Tapolcára, akkor főleg érdemes megnézni a kiállítást, amely ízelítőt ad, hogyan oktatták a gyerekeket anno.

Marton László kis királylánya Tapolcán is itt üldögél…