Balatonederics

Általános információ

Község
Megye: Veszprém
Lakosainak száma: 1064 fő

Fontosabb telefonszámok

Polgármesteri Hivatal:

+36-87-166-133

Művelődési Ház:

+36-87-466-033

Orvosi rendelő:

+36-87-466-107

Balatonederics Zala és Veszprém megye határán fekszik.

Két út, a Balaton északi partján haladó 71-es és a Sümeg irányából érkező 84-es út fut itt össze, vagy ágazik szét – nézőpont kérdése.

A Keszthelyi hegység miatt Balatonederics valóságos kirándulóparadicsom. Ederics és Györök közt halad a 8 km hosszú Pele Apó tanösvény, játékos formában mutatva be a hegység állat- és növényvilágát.

Kívánsága annak is teljesül, aki nyaralását ennél is aktívabban kívánja eltölteni, és a mélybe vágyik. Ugyanis innen egy kilométerre fedezték fel a közelmúltban Magyarország hetedik leghosszabb barlangját, a Csodabogyós barlangot, mely nevét a bejáratát eltakaró növényről kapta.

A barlangot előzetes bejelentkezés alapján bárki látogathatja, de csak szakaszvezetővel, és az sem árt, ha sisakban, fejlámpával, vízhatlan overallban (ezt a túravezető biztosítja) és lehetőleg pulóverrel és túrabakanccsal felszerelkezve is bírja a hegymenetet. Ha valaki eddig talán csak gúnyos megjegyzést tett a “Keszthelyi hegység” elnevezésre, az most csöndben fog maradni.

Balatonedericsen javasolt még az Afrika múzeum egyedülálló kiállításának megtekintése. Dr. Nagy Endre Afrika-kutató vadászhajléka volt eredetileg ez a kastély, ahol most lámák, struccok, bivalyok, zebrák, tevék, antilopok és csüngőhasú kismalacok élnek békésen egymás mellett. Nemcsak az állatok világába, de az afrikai népek életébe is betekintést ad a múzeum a kiállított harci eszközök és mindennapi használati tárgyak, bútorok révén.

És amit itt sem szabad kihagyni: végigkóstolni a szőlőhegyi pincék borait.

Érdekességek

A Fekete Kastély története

A 71-es úton, a Szépkilátó felől jövet az út bal oldalán elvadult bokrok és fák mögött áll a Fekete Kastély, amelyet a Nedeczky család építtetett. Nevét tetejének egykori fekete színéről – más források szerint a feketére festett ajtóiról-ablakairól – kapta. Az itt történt események azonban más megvilágításba helyezik ezt a nevet.

A kastélyt Nedeczky Jenő vette meg pénzügyi nehézségekkel küszködő bátyjától, Nedeczky Istvántól. Istvánt 1864-ben fegyveres felkelés előkészítésének vádjával letartóztattak, és halálra ítéltek. Deák Ferenc közbenjárására (unokaöccse volt Deáknak) azonban az ítéletet 20 évi várfogságra mérsékelték, végül az 1867-es kiegyezéskor amnesztiával szabadult.

Az első gyilkosság 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét. A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének.

A kastély ezt követően többször gazdát cserélt. 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta, hogy a nő szíve már másé. A fekete özvegy következő kalandja Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát, már ismert volt a rendőrség előtt. Tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, kereket oldott.

Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.

A kastély egy időben üdülőként üzemelt, de mára már nagyon elhanyagolt állapotban van. Talán még megmenthető a teljes pusztulástól.