Szigliget

Szigliget

Általános információ


Megye:
Veszprém
Lakosainak száma: 6467 fő

Fontosabb telefonszámok

Polgármesteri Hivatal:

+36-87-550-750

Orvosi rendelő:

+36-87-550-280

Rendőrség:

+36-87-550-292A Balaton északi partján fekszik, neve egykor szigetet jelölt – a tó magasabb vízállása idején valóban sziget volt.

Szigliget dombjai és lejtői különös hangulatú neveket viselnek.

Majális domb, Királyné szoknyája, Rókarántó, Soponya tető, Akasztó hegy. Tetején ott magasodik az 1262-ben emelt vár, amelyet jó stratégiai fekvése miatt a töröknek egyszer sem sikerült bevenni – egyik oldalról a Balaton és mocsara, másik oldalról pedig a meredek sziklafal védte.

Ha a várat nem is, de a környező településeket azért felégette a török. És a zsold nélkül maradt katonák is, ha úgy adódott, fosztogattak a falvakban. A vár a több magyar végvár sorsára jutott: 1702-ben császári rendeletre felrobbantották.

Visszatérve a 21.-ik századba, a falucska máig megőrizte jellegzetes településszerkezetét, az ófalu egész belső területe védett. Érdemes meglátogatni a központban álló Esterházy-kastélyt, ebben kapott otthon az írók Alkotóháza, gyönyörű kertje arborétum.

Szigligettől keletre áll az Árpádkori Avas-templom Csonkatornya. A településre könnyen el lehet jutni kerékpárral is, a Balatoni Bringakörút útvonala itt halad el. Természeti adottságai révén gyönyörű túralehetőségeket kínál.