Dr. Schulhof Vilmos sétány

dr. Schulhof Vilmos sétány

Általános információ

A sétány nyitott, egész évben látogatható. Csak a gyalogos közlekedés megengedett.

Parkolás:

Széchenyi utcai nagyparkolóban Innen a Kölcsey utcán keresztül 2 perc alatt gyalog érhet a tófürdőhöz. Parkolási díj: Hétfőtől-vasárnapig 8:00-18:00 100Ft/30 perc személyautókra

Érdekesség a sétányról

A sétány platán fái már az 1900-as évek elején készült képeslapokon is láthatók, mint a város jellegzetességei.

Hévíz – a dr. Schulhof Vilmos sétány a Hévízi Tófürdő körüli park része.

A sétálóutca végén álló „télifürdő” épületétől induló sétány a tófürdő főbejáratához vezet. A platán fákkal beárnyékolt, padokkal szegélyezett sétány egyik oldalán a Hévízi tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk. Az itt látható épületek az 1870-es években épültek, majd az 1900-as évek elején alakították át őket a ma is látható kétszintes házakká. Mindegyik háznak külön története van.

György-ház

A Festetics család által kialakított „Újtelep” északi részén épült szecessziós stílusban. Nevét Festetics Györgyről, a fürdőváros alapítójáról kapta. Jelenleg a Szent András Reumakórház „A” épülete.

Rákóczi-ház

Nevét II. Rákóczi Ferencről kapta, mivel 1863-ban épült az épület és ebben az évben szállították haza Törökországból Rákóczi Ferenc hamvait. Jelenleg a Szent András Reumakórház „B” épülete.

Ella-villa

Karola Elláról kapta a nevét, aki Festetics Tasziló lánya volt. Jelenleg a Szent András Reumakórház „C” épülete. Dél felé haladva a következő épület az étterem és a díszterem. Ennél az épületnél volt a Festetics birtok határa, ez volt az első kőből készült ház, amit a fürdővendégek elszállásolására építettek az 1860-as évek elején. 1909-re emelettel bővítették, ekkor a fürdőhelyeken nélkülözhetetlen „Kúrszalon” funkciót kapta. Jelenleg a Szent András Reumakórház díszterme található itt.

Ferenc József-ház

Nevét abból az alkalomból kapta, hogy a ház átadásának évében emelte Ferenc József – magyar király és osztrák császár – Festetics (II.) Taszilót hercegi rangra, aki a ház építtetője volt. Jelenleg a Szent András Reumakórház „D” épülete.

Hetes Ház

Lonkay Ferenc, a Festetics család uradalmi építészének tervei alapján építették az épületet 1870-71-ben. A ház az „Újtelep” része volt, ahol sorszámozással jelölték az épületeket, így maradt rajta ez a név. Jelenleg a Hévízgyógyfürdő np. Kft. üzemeltetésében szállod működik itt.

Deák-ház

Eredeti neve Tasziló-villa volt, azonban Festetics (II.) Tasziló herceg halálát követően átnevezték Deák Ferenc után Deák-háznak.

Képek a dr. Schulhof Vilmos Sétányról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése