Történelmi villák

Történelmi villák

Általános információ

Hévíz városa több régi korok építészeti stílusát idéző épülettel büszkélkedhet. Az építmények külseje, kialakítása felidézik az 1900-as évek eleji hangulatot.

Érdekességek

Korán felismerték a Hévízi tó gyógyító, turista és betegcsalogató erejét. Valószínűleg ennek hatására is épültek már az 1920-as évek elején ilyen nagyméretű épületek, szállók. A több mint nyolcvan éves épületek többsége még máig nagyon jó állapotban és használatban van.

Gabi villa (Rákóczi u. 15.)

A sétáló utcábantalálható épület az 1927-ben Amerikából visszatelepült Takács Vincéné pénzéből épült a szintén az utcában emelt Ágnes, Olga és Teréz villával együtt. 1996-97 között teljesen felújították, de még így is visszaadja a kor stílusát.

Teréz villa (Rákóczi u. 15.)

A villát ugyanaz az Amerikából visszatért hölgy építtette, aki a Gabi villát is. A ház a dr. Moll Károly téren áll. Szintén funkcionált SZOT üdülőként is, a nyomdászoknak adott otthont. 1994 után az utcai oldalon üzlethelyiségeket hoztak létre. Jelenleg népművészeti és ajándékbolt található itt.

Mayer villa (Rákóczi u. 13.)

A Gabi villa szomszédságában található villa szintén a 20-as években épült. A ház egykor egy kereskedőcsaládé volt, majd később a II. világháború után SZOT üdülőként működött. 1996-97-es felújítása óta apartmanházként működik.

Egykori Hotel Astoria, a mai Astoria Panzió (Rákóczi u. 11.)

A 20-as években épült ház, mely stílusában egyedi félköríves a két világháború között szállodaként működött, majd a II. világháború után SZOT üdülővé alakult. 1991 után Hotel Flaviusként ismerték, majd privatizálták, azóta panzióként működik, az utcára néző oldalán kávéház található.

Irén (Párizsi) villa (Rákóczi u. 4.)

1932-ben építették. Posta majd, 1997-ig utazási iroda működött benne. Jelenleg üzlethelyiségnek ad helyet.

Ilona-villa (Rákóczi u. 2.)

A hévízi Benedek család építette 1930-as években. A háború után sokáig politikai párt helyi szervezetének adott helyet. A rendszerváltás után itt működött a város művelődési központja. 1997 után utazási iroda kapott benne helyet. Jelenleg itt működik a Tourinform Iroda.

Régi községháza (Széchenyi u. 16.)

1927-ben épült neobarokk ház. Az eredeti tulajdonostól bérelte a körjegyzőség az épületet. Községházaként működött az 50-es évekig.

Nyirádi villa (József Attila u. 13.)

1925-ben épült. 1949-ben államosították, majd 1994-ben az eredeti tulajdonos visszavásárolta, és 1999-ben felújították.

Pócza villa (József Attila u. 2.)

Pócza István özvegye építtette 1912-ben. Az államosítás után itt üzemelt Hévízakkoriban még kevés szállodáinak egyike, Béke néven. 1994-től a város családorvosi rendelőjének ad helyet.

Pákozdi-ház (Petőfi u. 24.)

Nevét Pákozdi Jánosról kapta, aki a 20-as évek elején építette. Államosítás után a Gyógyfürdőkórház tulajdonába került, és azóta is a kórházé, a dolgozók lakásai találhatók benne.

Imre villa (Petőfi u. 16.)

Neobarokk stílusú épület az 1930-a években építették.

Szent József Otthon (Petőfi u. 8.)

A régi Simon ház az I. világháború után épült. 1949-ben államosították, majd 1967-ben az egyház kapta meg. 2000-ben újították fel, jelenleg is a Veszprémi Érsekség tulajdonában van.

Gyula villa (Petőfi u. 6.)

1920-as évek elején épült, akkor még Amália-laknak nevezték. Majd később lett Gyula villa. 1999-ben újították fel.

Zsófia villa (Park u. 2.)

A Magánbiztosítók Intézetének támogatásával épült a 20-as években. Később eladták, majd az államosítások után vasutas szakszervezetekhez kerül. Később a házat eladták.

Bibi villa (Erzsébet királyné u. 9.)

Kurtács Panzió néven épült fel a 20-as években. 1933-ban a Vasutasok Családi Biztosítók Egyesülete vette meg, majd 1993-ban megnyitott a Vén Bakterhez borozó az alagsorban.

Pálfy Villa (Erzsébet királyné u. 7.)

A 20-as években épült villát 1949-ben államosították, majd szakszervezetek kapták meg. 1991-94 között a Hotel Flavius részeként működött, amelyet 1994-ben megvásároltak. 1995 óta vendéglátó-ipari egységek működnek benne.

A Keresztesnővérek volt panziója (Erzsébet királyné u. 5.)

A jelenlegi Rendőrség épületét 1926-ban építették neobarokk stílusban.

Volt Haway-ház (Erzsébet királyné u. 4.)

Szállodaként működött az 1920-as évektől. A háború után az Üdülőellátó Vállalathoz került. Később a ház nyugati oldalát lebontották, helyére építették a jelenleg is működő Fontana Filmszínházat. 1994-ben felújították.

Képek a hévízi történelmi villákról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése