Borvidék Badacsony

Badacsonyi borvidék

Badacsonyi Borvidék – „Borút a Vulkánok Völgyében … egy jóízű kaland”

A Badacsonyi Borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke a Balaton északi partjának a nyugati részén található, melyet északon a Tapolcai-medence és a Káli-medence határol.

A szőlő és a bor már a rómaiak óta mindennapos része az itt élő és az ide utazó népek életének. 2000 hektár területével a kisebb borvidékek közé tartozik. Szőlőültetvényei a Badacsony, a Szent György-, a Csobánc, a Tóti-, a Gulács, a Bács-, az Ábrahám és a Szigliget. A környéken termő borok egyedi és sajátos karakterrel bírnak.

A Badacsonyi Borvidék „fehérboros” vidék, legelterjedtebb szőlőfajtája az Olaszrizling. A borvidék másik kiemelkedő borfajtája a badacsonyi Szürkebarát a francia szerzetesek révén került a vidékre. A hírességünk pedig a markáns karakterű Kéknyelű, mely az országban egyedül itt termesztett Hungaricum. További meghatározó fajták: a Rajnai rizling, Chardonnay, Tramini, Muscat Ottonel, Zeusz, Rózsakő, stb.

A 2000. évtől engedélyezik kékszőlő fajták telepítését is pl.:Cabernet Sauvignon, Pinot Noir.
Egy-egy badacsonyi borospincénél időzve minden érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk, hiszen a jó borok mellé a táj szépsége, a Balaton kéklő vize és a magasodó tanúhegyek is párosulnak.