Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Georgikon Meierhof-Museum

Általános információ

Tel.: 83-311-563; 30-429-7655
Fax: 83-510-697
Internet: www.elmenygazdasag.hu
E-mail:
georgikon.major@mmgm.hu 

Cím: 8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Nyitva tartás:
Április: hétfőtől péntekig
9-16 óra
Május: hétfőtől szombatig
9-16 óra
Június-augusztus: hétfőtől vasárnapig 9-17 óra
Szeptember: hétfőtől szombatig 9-17 óra
Október-november: hétfőtől péntekig 9-16 óra

Belépőjegy árak:
Felnőtt: 600 Ft
Gyermek/Nyugdíjas: 300 Ft
Kiállítás és élménygazdaság együtt:
Felnőtt: 1000 Ft
Gyermek/Nyugdíjas: 500 Ft
Családi jegy:
Felnőtt: 800 Ft
Gyermek
: 400 Ft
Csoport részére (15 fő felett):
Felnőtt: 800 Ft
Gyermek/Nyugdíjas
: 400 Ft

A nyári hónapokban minden hó első vasárnapján a belépés családok számára ingyenes!

Ha a Kastély utcából kiérve nyugati irányba ráfordulunk az egykori „itáliai hadiútra” – ma a Georgikon utca – akkor mintegy 500 méter gyaloglás után, a lámpás kereszteződésben balra fordulva elérkezünk a Georgikon épületéhez. A Georgikon volt Európa első mezőgazdasági felsőoktatási intézménye.

A Georgikon története

A Georgikont Gróf Festetics György alapította 1797-ben Keszthelyen – Tessedik Sámuel közreműködésével. A főiskolán az elméleti mellett gyakorlati oktatás is folyt – a gróf külön tangazdaságot csatolt a Georgikonhoz. Az innen kikerülő gazdászok a Festetics uradalomban kamatoztatták tudásukat, mint vezető tisztségviselők.
A Georgikon 1848-ban szűnt meg, amikor a hallgatók a szabadságharcban nemzetőrnek álltak.
Az 1790-es években a Georgikon épületét szállodává alakították, a Majormúzeum 1972-ben nyitotta meg kapuit.

Látnivalók a múzeumban

Ha ellátogatunk a Georgikon múzeumba sok érdekes dolgot tudhatunk meg abból az időből amikor Magyarország még agrár-nagyhatalomnak számított. A korabeli tárgyakban gazdag mezőgazdasági, néprajzi, szakoktatás-történeti kiállítások nem csak tartalmas információt biztosítanak, de emlékezetes élményt is nyújtanak az ide látogatóknak korosztálytól függetlenül. A kétszáz éves gazdasági épületek, a négyszintes barokk magtár, a szépen kialakított fafödémes istállók különös hangulatot sugároznak, egyedi hátteret szolgáltatnak a kiállításokhoz, melyeket a majd’ másfél hektáros Élménygazdaság egészít ki pihenő- és foglalkoztató kertként.

Képet kaphatunk az egykori majorsági gazdálkodásról, milyen volt a cselédek élete az uraság mellett, és láthatunk egy kovács- és bognárműhelyt is.

Az egyik legizgalmasabb kiállítási darab a 19. század második feléből származó gőzeke – amely a múlt század hatvanas éveiben még aktívan kivette a részét a mezőgazdasági munkákból. Ma már csak jelesebb ünnepeken indítják be (pl. a minden év utolsó júliusi szombatján tartott géptalálkozón), ilyenkor óriási élmény kicsiknek nagyoknak egyaránt.

Élménygazdaság

A múzeum mögötti 1,2 hektáros területen egy élménygazdaság került kialításra, melyben valódi tapasztalatokat szerezhetünk a korabeli gazdálkodásról, láthatunk régi szőlő- és gyümölcsfajtákat. A szántóföldi- és konyhakerti növények mellett pedig illatos fűszernövényeket vehetünk szemügyre.


A baromfiudvarban őshonos haszonállatokkal ismerkedhetünk meg; van juhakol, istálló, állatkifutók és galambdúc is. Itt lehetőség van az állatok etetésére, simogatására, a takarmányok előkészítésére.


A gazdaságban mézesház, kocsi- és kosárfonó szín, aszaló és üvegház is épült.
A parasztgyerekek korabeli játékait egy játszópajtából, növénylabirintusból, kiskordékból, taligákból álló játszóhely is megidézi, mely a gyerekek mellett a felnőttek számára is kellemes kikapcsolódást ígér. A fáradalmakat a hangulatos szőlőlugasban pihenhetjük ki.
Az Élménygazdaság kínálatát számos egyedi hagyományőrző program és rendezvény teszi teljessé.

Képek a Georgikon Múzeumról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése