Festetics Kastély (Helikon Kastélymúzeum)

Festetics Kastély Keszthely - Helikon Kastélymúzeum

Általános információ

Virtuális séta

3d Keszthely
Tegyen egy virtuális sétát a Festetics-kastélyban, kattintson ide!

Tel.: 83/314-194
Nyitva tartás:
Május 1. – június 30.
Minden nap: 10:00-17:00
Július 1 – augusztus 31.
Minden nap: 9:00-18:00
Szerdán este is: 20.00-23.00
Szeptember 1 – 30.
Minden nap: 10:00 – 17:00
Október 1. – április 30.
Kedd – vasárnap: 10:00 – 17:00

Belépőárakért KATTINTSON!

A kastélyban büfé, és borospince működik.

Érdekességek A Festeticsék – és Keszthely városának – címerében is megtalálható egy daru, amint felemelt lábában követ tart. Ez az őrdaru, az éberség szimbóluma. Az éjszakázó darvak egyike a Physiologus leírása szerint – amely a középkorban elterjedt vallásos-szimbolikus természetrajzi munka – a lábában követ tartva áll őrt, és ha veszélyt észlel, azt leejtve figyelmezteti a többieket.

Ez a gyönyörű barokk épület az ország harmadik legnagyobb kastélya, Keszthely jelképe.

A Festetics Kastély története

A Festetics Kastélyt Festetics Kristóf kezdte el építeni 1745-ben, Hofstädter Kristóf tervei alapján, aki három évtizeden keresztül volt az uradalom „első kőmíves mestere”. Az első nagy átalakítás 1769-70-ben történt, ezt már Festetics Pál végeztette. Fia, Festetics György is alakíttatott rajta 1792-ben. Mai formáját 1883-87 között nyerte el, II. Tasziló gróf révén. A kibővített kastélyban így összesen 101 helyiség volt, ami kellett is ahhoz, hogy a gróf feleségének, Hamilton Douglas Mária hercegnőnek vonatrakománnyi berendezési tárgyait el lehessen helyezni.

Festetics kastély könyvtárterme

Festetics Kastély könyvtárterme A kastély egyik legimpozánsabb terme a déli szárnyban található, 1801-re elkészült könyvtárterem, amely a Festeticsek által gyűjtött enciklopédiák, metszetek, felvilágosodás korabeli szépirodalmi művek, szakkönyvek és tudományos folyóiratok tárháza. A könyvtár állománya ma meghaladja a 90.000 kötetet– több olyan ritkaság is található köztük, amelyekből szerte a világon csak egy-egy példány ismert.

Koncertterem és park

Másik gyönyörű terme a kastélynak az egykori ebédlő, amely ma országos hírű hangversenyek, operakoncertek – vagy nem kevésbé híres esküvők – helyszíne. Akárcsak a csodálatos kastélykert – vagy angolpark – ahol a benne sétálók nemcsak a XVIII. szd. végén találtak jó levegőt s csendes nyugalmat – a ma emberének is ugyanezt a békét nyújtja.

Kiállítások a kastélyban

A kastély ma több kiállításnak ad otthont. A Hintómúzeumban – amely egykor kocsiházként és istállóként szolgált – a gyönyörűen restaurált homokfutókat, lovasszánokat, díszes kocsikat nézegetve elmerenghetünk azon, hogy mit értettek egykoron „lóerő” alatt… Nagy- és kisgyerekek szívét dobogtatja meg Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m 2 -es terepasztala, amely az új múzeum tetőterében látható. A kitömött állatok kedvelői külön kiállítási teremben nézhetik meg a Windischgrätz-, Széchenyi-, Kittenberger trófeagyűjteményt. Az egykori Amazon szállóban, ma Amazon Ház Látogatóközpontban látható Főúri utazások, úti kalandok című kiállítás a 19. századi és a 20. század eleji utazási kultúra történeti folyamatát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be.

Képek a Festetics Kastélyról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése