Study tourok a Nyugat-Balatonon

Az idei évben sok nemzetiség újságírója, forgatócsoportja és utazási irodájának képviselője fordult meg Keszthely és a Nyugat-Balatonnál a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda szervezésében vagy közreműködésével.

A tanulmányutak sorát egy német study tour nyitotta, melynek során a VDK (német szociális egyesület) hesseni és thüringiai tartományokért felelős csoportvezetői érkeztek az MT Zrt. németországi és a PA Touristik összefogásában. Az egyesületnek e két tartományban összesen 250.000 tagja van. Az érdekképviselet mellett időskori betegek gyógyításával összefüggő utak szervezésével is foglalkozik.

A németeket osztrák újságírók követték, akik az MT Zrt. és Hévíz által közösen szervezett study tour keretében Hévízt és környékét ismerhették meg, így néhány órát Keszthelyen is eltöltöttek, többek között a Festetics kastélyban és a Balaton partján.

Augusztus elején az osztrák ORF Steiermarkt forgatócsoportja járt nálunk, hogy a szomszédos országokat bemutató turisztikai műsorukba készítsenek felvételeket. Forgatási helyszíneik között szerepelt a Festetics-kastély, mely történetének néhány epizódja olyannyira elnyerte tetszésüket, hogy elhatározták, hogy a tervezett egy helyett 2 kis filmet készítenek Keszthelyről. A másik filmhez Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeumában, a Balaton-parton és a Georgikon Majormúzeumban forgattak.

Az ősz első napjaiban tiszteletét tette a Balatonnál a Németországban legtöbb előfizetővel rendelkező Süddeutsche Zeitung egy munkatársa. A húsz éve gyerekként itt járt újságíró célja az volt, hogy feltérképezze a Balatonnál történt változásokat, így négy napos útjának legfőbb programpontjai a fejlesztésekre irányultak.

Szeptember közepén a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda és az MT Zrt. Balatoni RMI együttműködésében valósult meg az a study tour, mely a lengyel sajtó és utazásszervező figyelmét kívánta felhívni a nyugat-balatoni térség látnivalóira, programjaira és szálláshelyeire. A 3 és fél napos program során a résztvevők megismertek a Festetics kastély, Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeuma és a Sétáló utcai múzeumok kiállításaival, kipróbálhatták a balatoni vitorlázást és vízisít, a Keszthelyi-hegységben dzsippekkel mehettek fel a Berzsenyi-kilátóhoz, és a Lőtéren tesztelhették célzó és lövő képességüket. Hévízen a Tőfürdőben kapott kezeléseket egy workshop követte, ahol a Nyugat-Balaton szálláshelyei mutatkozhattak be. A tanulmányút zárásaként a résztvevők fentről is megcsodálhatták a környéket egy hőlégballonozás keretében, majd Balatonfüredre és Tihanyba látogattak.

Egy hónapos forgatás után szeptember 30-án fejezték be annak a svéd-norvég valóság show-nak a felvételeit a Balaton-felvidéken, melyben egykori svéd és norvég élsportolók mérték össze tudásukat. A Mesterek Mestere című műsor a svéd SVT1 és a norvég NRK közszolgálati TV tűzi műsorra összesen kilenc-kilenc alkalommal, várhatóan magas nézettséggel. A projekt keretében a résztvevők Keszthelyen aFestetics kastély parkjában is teljesítenek feladatot.

Szintén szeptemberben járt itt a CT1 cseh közszolgálati TV 5 fős stábja, akik egy elsősorban idősebbeknek szóló adásba készítettek filmet, melynek témája Hévíz, Badacsony, Zalakaros, a Kis-Balaton és Balatonszentgyörgy mellett Keszthely volt.