Keszthelyi-hegység

A Keszthelyi hegység Nyugat-Balatoni régió hazánk talán egyik legszebb vidéke.

Gyönyörű tájak, napsütés, Balaton, és véget nem érő túrák, kirándulások jellemzik. A Keszthelyi hegység kijelölt erdei turistaútjai hosszabb barangolásokra csábítanak. Kihűlt láván, dolomiton és tengeri üledéken visznek az utak, míg bejárjuk a tanösvényeket, egyik kilátótól a másikig, barlangok mélyére ereszkedünk, bazaltfolyosókat mászunk és kiolvashatjuk a kőzeteket, a földtörténeti koroknak eme óriási képeskönyvében lapozgatva.

Érdemes így megismerni a tájat – nem egy rohanó autó ablakából, néha megállva egy-egy helyen, hanem gyalog vagy kerékpáron. Nem is beszélve a lovaglásról, hiszen ez a vidék mindig híres volt arról, hogy majd minden szegletében lovasudvarra bukkant az erre járó.

Tehát, ha szereti a természetet, a nyugalmat és szeretné szabadidejét aktívan eltölteni akkor irány a Keszthelyi hegység, És a rossz idő sem lehet kifogás – ugyanis rossz idő nincs, csak alkalmatlan öltözék….

Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. a Balaton-felvidék és a Magas-Bakony erdeinek kezelője, az állami tulajdonú erdővagyonból 62 ezer hektáron gazdálkodik. A három fő üzletág az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és a fafeldolgozás egymásra épül, egyik sem nélkülözheti a másikat. Mindehhez hozzájárul az olyan nevelési-szociális létesítmények hálózata, mint az erdei iskoláé, alkotóházé, pihenőházaké és tanösvényeké, melyek alapvető célja a természet, az erdőgazdálkodás megismertetése. Gazdálkodási területünkön 8 hagyományos szervezetben dolgozó erdészetet alakítottunk ki. A Társaság két fafeldolgozó üzemet működtet: Magyarország egyik legkorszerűbb parkettagyárát Zalahalápon és az ország egyik legnagyobb fűrészüzemét Franciavágáson.

A Részvénytársaság működési területe gazdag tárháza a túrázni, pihenni vágyó embereknek. Zömmel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található erdeinkben olyan kulturált környezetet hoztunk létre, amely a természetjárókat szolgálja. E célra a Zrt. teljes erdőterülete alkalmas, ezért több helyen kirándulóerdőket alakítottunk ki. Kis ízelítőt adunk a turisztikai látnivalókról, történelmi emlékhelyekről, kilátókról, forrásokról stb., hisz az erdei séta vagy túrázás minden helyszínen kellemes élmény.

A Keszthelyi-hegység egyik legszebb részén található a Nagymezői Pihenőpark és Erdei Tornapálya. Az idelátogató turisták és a környékben élők kellemes környezetben tölthetik szabadidejüket. Mód van bográcsolásra, különféle játékokra a szabad levegőn, a tornapályán egy kellemes sporttevékenységre. A Keszhelyi Erdészet területén található a Berzsenyi és Festetics kilátó. A turisták igényeit szolgálják még: a „B”-lapi erdei pihenőhely, a „Büdöskuti” pihenőhely, a vonyarcvashegyi „Cseri Kapu” pihenőhely, valamint Sümeg térségében a Sarvalyi forrás és autóspihenő.

A Monostorapáti Erdészet területén található a Tapolcai-medence egyik gyakorta látogatott kirándulóhelye: a vulkáni eredetű tanúhegy, a Badacsony.
Mivel a kirándulóerdőnek nagy a turisztikai vonzáskörzete, több pihenőhelyet találhatunk. Köbölkút-pihenőhely, Ranolder kereszt, Rózsakő, Kisfaludy kilátó, Klastrom kút, Bujdosók lépcsője. A hegyen látogatható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által létrehozott, kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott geológiai és botanikai tanösvény. A tanösvény hossza: közel 4 km. Megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől.

A Tapolcai-medence egyik legforgalmasabb kirándulóhelye: a vulkáni eredetű tanúhegy, a Szent György-hegy, mely természeti értékekben bővelkedő turistautakra illeszkedik. A hegy tetején azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik.

Salföld község melletti erdőben fekszik az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálos rendnek a kolostorromja. Salföldtől délnyugatra, az erdő szélén, kis völgy közepén kiemelkedő természetes dombon találhatóak a Salföldi pálos kolostor romjai. A Mária Magdolna tiszteletére szentelt templomot először 1263-ban említik. A Bakonyerdő Zrt. pályázatok segítségével elvégezte a teljes állagmegóvást, így elkészült a pihenőhely esőbeállója, körülötte fa asztalokkal, padokkal és tűzrakóhellyel, valamint irányító és ismertető táblákkal. Ezt követően a templomhajó, a sekrestye és a diadalív felújítása valósult meg. A pálos rend jóváhagyásának 700. évfordulójáról méltóképpen emlékeztek meg 2008. szeptemberében, a kolostorrom és az erdei pihenőhely avatásának ünnepélyén.

Balatonfüreden a természetvédelmi terület szívében található Koloska – Völgy nagyon sok lehetőséget kínál az idelátogatóknak a szabadidő hasznos eltöltésére. Balatonfüred Arács városrészét Észak felé elhagyva találjuk meg a 2004-ben felújított gyönyörű kiránduló és túrázó helyet. Többek között erdei környezetben, a kiépített tornapályán a praktikusan megtervezett tornaszereken aktív kondíciójavító tornára van lehetőség. A helyszínen kialakításra került a természet adta lehetőségeket kihasználva egy szabadtéri színpad is.

2004-ben szintén felújításra került a forrás és a tó is, így a forrás feletti kútból iható víz folyik.

Mindezeket meleg szívvel ajánlva kívánunk jó pihenést, kirándulást és kérjük, Ön is óvja, védje a természetet, hogy a minket követő nemzedékek is élvezhessék!

További információ:

Bakonyerdő Zrt.
H-800 Pápa, Jókai M. u. 46.
Tel: 89/513-100
Fax: 89/513-120
e-mail: info@bakonyerdo.hu