Marcipán Múzeum

Marcipán Múzeum

Általános információ

Tel.:

(+36)83/319-322

e-mail:

mail@marcipanmuzeum.hu

Cím:

Keszthely, Katona József utca 19.

Nyitva tartás

Szerda-Vasárnap 10:00-18:00 Szünnap:hétfő, kedd

Belépőjegy árak 2020:

felnőtt: 180Ft gyermek(14éves korig): 120Ft

A Marcipán Múzeum és Cukrászda egy hangulatos kis utcácskában, a Festetics kastély tornyával szemben található.

A családias hangulatú cukrászdában a kávé- és fagylaltspecialitások mellett saját készítésű finomságokat, házias süteményeket kínál Simonfai Jenő és felesége, Ágnes. A cukrászda mögött a Marcipán Múzeumban, az állandó cukrászati kiállításon 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készült díszmunka található. Legtöbbjük a tulajdonos házaspár munkája, melyet helyben készítettek.

Látható itt a Festetics Kastély marcipán makettje, amely két hónapos munkával készült el, vagy a Kastély barokk kapuja, de Keszthely város látványos címere is, tortára varázsolva.

Főleg fiatal párok ábrándoznak a mesés esküvői torták sora előtt –  hogy a dekoratív, svájci mintára készült 12 lovas hintó vagy az amerikai típusú menyasszonyi torta kerüljön-e az asztalra.  A leghálásabb vendégek mégis a gyerekek, akik kedvenc mesefiguráikat magukkal is vihetik – a cukrászdában 50-féle marcipán figura közül válogathatnak.

Érdekességek

A marcipán egyszerűen mandulabélből és cukorból készül. A percipán esetében a mandulát barackmaggal helyettesítik, ahol a barackmagot előbb vizes kilúgozással keserítelenítik. Nagy teljesítményű henger-gép gyúrja össze az alapanyagokat nyers-marcipánná, amit később ízesítenek, élelmiszerfestékkel színeznek, formáznak.

A marcipánt már Mátyás király idejében is ismerték. A feljegyzések szerint Mátyás és Beatrix lakodalmában számos finomság között a marcipánból készült sakk lepte meg leginkább a meghívottakat.

A marcipán kedvelt csemege, mely töretlen népszerűségét a hosszú évszázadok alatt is megőrizte, készítésének – és magának a szónak – az eredete nem ismert.

Az olaszok és a németek is a magukénak vallják, bár kutatások alapján gyanítható hogy inkább perzsiai eredetű lehet. Az olasz nyelvben a „Marzapane” szó a 14. században jelent meg. Két kutató G.R. Cardona és G.B. Pellegrini egy időben, de egymástól függetlenül arra a következtetésre jutottak, hogy a Bengáli-öböl partján fekvő Martaban város nevéből ered, ahol eredetileg egyfajta tartóedényt neveztek így, majd később – jelentésátvitellel – azt az édességet is, amelyet ebben az edényben tároltak.

Képek a keszthelyi Marcipán Múzeumról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése