Pelso 2019 – XIII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále

Időpont: 2019. július 13. – augusztus 31. Megnyitó: 16:00
Helyszín: Keszthely, Balatoni Múzeum

2019. július 13-án nyílik meg a 1997-ben útjára indult „Pelso” Kerámia és Gobelin Biennálé.

2019. július 13-án, szombaton 16 órakor nyílik a Balatoni Múzeum Dísztermében a XII. “PELSO” Országos Kerámia és Gobelin Biennále. Az idei kiállításra az ismert mondás „Navigare necesse est…” (hajózni muszáj) jegyében várják az alkotásokat a gobelin és keramikusművészektől.

„Navigare necesse est…” – idézte az ismert mondást dr. Müller Róbert ny. múzeumigazgató, a Pelso biennále egyik alapítója 2017. július 8.-án,a legutóbbi Pelso megnyitóján a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Lovag Zsuzsa Pelso 2017-ről írott cikkében (Magyar Iparművészet 2017/6.19-27.o.) a következő – idei, 2019-es – biennále kihirdetett témájával: „Navigare necesse est” zárja írását.

.A rómaiak nem számítottak az ókor leghíresebb vérbeli hajós népei közé. Sem hajózástörténeti ismeretekre kiképzett katonáik, sem nagy navigációs ismeretekkel rendelkező hajóskapitányaik nem voltak, de bölcsesség jellemezte őket, tanultak a görögöktől és más ellenségeiktől vettek át, és módosítottak megoldásokat. Harcban egy carvus nevű csapóhidat alkalmaztak, és Karthágó feletti győzelmüknél csakúgy, mint az illyr kalózok megfékezésénél szerepe volt a hajózásnak. Tisztában voltak a tengeri kereskedelem és szállítás fontosságával, ezért biztatta Pompeius hajósait, amikor viharban gabonát szállítottak Szicíliából Rómába: „navigare necesse est, vivere non est necesse”, azaz „hajózni szükséges, élni nem”.

„Liburnákat”, azaz vitorlákkal ellátott evezős hajókat, ”triérészeket” három evezősoros hajókat használtak előszeretettel, amelyek erősek, könnyen manőverezhetők voltak. Minden flotta más színűre festette a tornyait, a hajópalánkra pajzsokat festettek. Az ötsoros (vagy több-soros) hajókat egy idő után reprezentációra használták, amelyek közül bíbor lobogójáról fel lehetett ismerni a fővezér hajóját.

Az 1997-ben indult Pelso kiállítás sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. Az idei tárlaton a textil és kerámia művek ismét együtt szerepelve reprezentálhatják művészetünk harmonikus sokszínűségét.