<!–:hu–>Fesztivál a szőlőtermesztés fellegvárában <!–:–>

A hagyományos szőlő- és borkultúra „fellegvárában”, Hévíz egregyi városrészében kezdődött el pénteken a háromnapos Egregyi Szüret elnevezésű rendezvény

A változékony, bizonytalan időjárás ellenére pénteken este sokan várták a Mystery Gang fellépését, az együttes kellően hangolta az egybegyűlteket. Hatalmas várakozás övezte szombaton Maróth Viki és a Nova Kultúr fellépését – akadtak, akik jóval a műsor előtt érkeztek, hogy helyet foglalhassanak maguknak, barátaiknak – Vikit és csapatát nagy közönség várta, tele volt a sátor és tér is emberekkel. A pergő ritmusok hamar táncra hangoltak mindenkit – még az idősebbek is táncra perdültek, nem is kevesen.
A vidám hangulat, igaz, kicsit más stílusban már, de az este további részében is folytatódott: ekkor már báli zenére rophatta a közönség, s a csökkenő hőmérséklet nem nagyon okozott gondot a táncolóknak.

„Indul a zakatolás!” felkiáltással csapott a húrok közé Egri Péter a Mystery Gang Trió énekes-gitárosa az Egregyi Szüret első estéjén. És 2 órán keresztül ment a „zakatolás”, egymást váltották kedvenc rockabilly slágereink és a legújabb magyar számok.
Koncert után a Mystery Gang Trió tagjaival Egri Péterrel és Tamási Lászlóval (dob) beszélgettünk.

Mostanában sok helyen láthattunk és hallhattunk Titeket koncertezni. Hogy telt a nyár?
Rengeteg koncertünk volt idén is, itthon és külföldön egyaránt. Egy szezonban több mint 100 fellépésünk van, ez azt jelenti, hogy szinte minden másnap koncertezünk. A hazai fesztiválok mellett bejártuk Európát Finnországtól Olaszországig, de még New Yorkban is zenéltünk. A SZIN-nel zárult a nyári „buli szezon”, most már készülünk az őszi turnéra a magyar dalainkkal.

Mikorra várható az új magyar album?
2012 tavaszára készülünk vele, de már több számot is játszunk a koncerteken.

Hogyan fogadta a közönség a rockabilly műfajában szokatlan magyar szövegeket?
A hazai rajongók nagyon hálásak a magyar szövegekért. Eredetileg csak egy dalt írtunk meg magyarul, a Wild and animalistic című számból lett a Dobban a szív. Annyira jó volt a fogadtatása, hogy utána már elkezdtünk magyar szövegeken is gondolkodni és jöttek egymás után az ötletek. De természetesen angolul folyamatosan születnek dal szövegek, hiszen ennek a műfajnak Amerika a hazája.

Az új album és a turné közepette volt-e időtök nyaralni?
Nálunk olyan nincs, hogy 2-3 napnál tovább ne dolgoznánk. 2 nap után már hiányzik a zene, a pörgés. Ez azért is van, mert nekünk ez a hobbink is. De ha van rá mód, akkor koncertre jövet-menet megállunk egy-két szép helyen. Most is van nálunk fürdőnadrág, hátha lesz időnk csobbanni egyet.

Jártatok már korábban Hévízen?
A környéken sokat koncerteztünk, de Hévízen ez volt az első bulink. Ismerjük a környéket, a Balaton – felvidékkel együtt szép környék. Nagy várakozásokkal jöttünk, a Ganxsta Zolee és zenekara remek helyszínről és többezres közönségről számolt be az augusztus végi koncertjéről. Örömmel visszatérnénk máskor is Hévízre, belvárosi fesztiválokra is koncertezni.

Ez a program elsősorban nekünk, hévízieknek szól; a hagyományos szüreti felvonulással, néptáncosok bemutatóival a korábbi dgfev online casino szüretek, szüreti mulatságok szokása elevenedik meg. Egyúttal azonban ez a rendezvény is egy aktív közösségi megmozdulás, és mint ilyen, számos más szórakoztató programot is tartogat – jelezte a megnyitón Papp Gábor polgármester, aki Fisli István képviselő és Kiss László esperes társaságában nyitotta meg a fesztivált.

A polgármester elmondta: a programsornak egyedi hátteret, hangulatot kölcsönöz, hogy azt a római kori emlékeket őrző, és hamarosan bemutatni is hivatott romkert környékén rendezték meg.
– Nagyon szerettük volna, ha a mai napon, az Egregyi Szüret első napján át is adhatjuk ezt az új komplexumot, ám be kellett látnunk, hogy a beruházás nagyobb része zöldfelületi építkezés, amelyekre a nyári hónapok nem voltak megfelelőek. Áll viszont már az Orr Lajos művész által készített műalkotás, amely egy római lakóház ajtajában ülő kutya alakzatot jelenít meg. A nyitott ajtóval, mint szimbólummal a látogatók asszociálhatnak a múltra és a jelenre. Az ajtóban ülő dán dog figura a biztonságot és védőfunkciót  szimbolizálja, utalva a római mondásra: „ki őrzi az őrzőket?”

A szüreti vigasságok első napján László Attila, a Csillag születik sztárja, majd a Mystery Gang szórakoztatta a nagyérdeműt. Szombaton szüreti felvonulás, folklórműsor, operett- és musical előadás várt minden érdeklődőt.
Vasárnap főzőverseny csalogatta a közönséget – itt a polgármesterei hivatal is vállalta csapat indítását-, majd Fülöp Szabolcs gitárművész előadása, színházi és musical produkciók következtek, az este pedig Edda szuperkoncerttel záródott.

Egy fergetegesnek ígérkező koncert előtt Pataki Attilával beszélgettünk. Megtudtuk Tőle, hogy a fellépést még néhány napos hévízi pihenéssel is egybeköti.

Hány koncertje volt ezen a nyáron az EDDÁ-nak?
Közel hetven előadáson játszunk szeptember végéig országszerte.

Ha körbenézek a rajongótáborban, akkor feltűnő, hogy nagyon vegyes a korösszetétel. Sokan járnak nosztalgiából a koncertekre?
Hála istennek! Itt vannak azok, akikkel anno 1980-ban elkezdtük, és ma már itt van velük két-három nemzedék, tehát nyakba van az unoka, kézben két gyerek.

A ’80-as években az EDDA vidéki zenekarként egy új életérzést közvetített. Most ennyi év távlatából mennyire van még meg ez az életérzés?
Hát nem hagynak békén, úgyhogy muszáj éreznem az életet. Amióta létezünk ’80-tól, egyfolytában. Élem az életet ezerrel, bevállalósan – mások szerint vakmerően – és van miről dalokat írni. Szerintem ettől hiteles a történet, ezerrel élem a rock and rollt. Nyomjuk, és mi hitelesek vagyunk, mert minden nyáron lenyomjuk ezt a hatvan-hetven előadást, ott vagyunk, látnak közelről, ez nem valóságshow, ez maga a valóság.

2011-ben mit vár az EDDÁ-tól a közönség egy koncerten, milyen számokat kérnek?
Hát erről őket kellene megkérdezni. Mi megteszünk mindent, hogy a rajongók jól érezzék magukat, imádjuk kiszolgálni a közönséget. Szeretünk szolgálni. A legszebb értelemben ez egy szolgálat, ez egy fajta lehetőség, amit nekünk az Isten ad: hogy zenélhetünk. Ezt mi meg is tesszük, hozzuk a 30 lemez anyagát. A rock zenészek a pillanat varázsában élnek: van egy műsorváz, én meg azt csinálok, amit akarok. Tudunk 150 dalt fejből és nyomjuk, azt, amit én vezénylek és mondok.

Ha az igazi klasszikus EDDA dalokra gondolunk, akkor, aki azt elénekelte 30 évvel ezelőtt, mennyire tudja ugyanazzal az lendülettel, hévvel, átérzéssel énekelni? Annyi idő eltelt közben, annyit változott a világ is.
Engem kérdezel, hogy én tudom-e énekelni, én? Őszintén én is azt hittem, hogy idővel fogy majd a lendület, de nem. Az egész fontosabb, mint valaha. Januárban már majd megveszünk, hogy mikor jön a tavasz, mikor mehetünk újra koncertezni. Imádjuk, nagyon fontos, ez a minden! A színpadon vagyok a legboldogabb, ott teljes minden, abban még soha nem csalódtam.