Vonyarcvashegy vendégszeretéssel

Vonyarcvashegyen az utolsó negyedév zárásaként, a képviselő-testület a szám-és adatsorokat vizsgálva, örömmel állapította meg, hogy nagyon eredményes időszakot zárhattak. A Balaton-parti településekhez hasonlóan, a kedvező nyári időjárásnak is köszönhetően, náluk is csúcsra járt a vendégforgalom.

szent istván park

– A kikapcsolódásra vágyó üdülők ezrével érkeztek s hozták a guruló forintjaikat. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma, nőtt az idegenforgalmi adó, az ingatlanadó, az iparűzési adó és a gépjárműadó bevétel. Az adófizetési morál is szerencsésen alakult. Mind a szállásadók, mind a vendéglátóiparban dolgozó vállalkozók elégedettek. Jó nyarat zártunk, de Vonyarcvashegy egyre inkább törekszik a négy évszakos szezon imázsának elterjesztésére – foglalta össze a szezon eredményeit Péter Károly polgármester, akivel a pályázatokkal összefüggő településfejlesztésről beszélgettünk.

-Idén is jelentős összegű pályázati forrásokat sikerült bevonzani. Közös erővel és teherviseléssel, a munkatársak, a civil szervezetek és az önkormányzat képviselő-testületének jó partneri együttműködésével tudtunk csak célt érni. Jutnak források a termelői piac kialakítására, a rendezvénytér elő- és utószezoni használatba vételére, járdaépítésre, a település csapadékvíz-elvezető rendszerek modernizálására, a polgármesteri hivatal épületének jövő szeptemberre ütemezett rekonstrukciójára is. Ugyancsak jövőre startolhat a Bakonyerdő Zrt.-vel közös élménypark és a Balaton Mondák Háza fantázianevű projektötlet kivitelezése.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől már korábban elnyert pályázati forrást felhasználva nemrég startolt egy strandi beruházás- Már a főidény kezdetén végrehajtottuk a strandi beléptető-rendszer cseréjét, a túrakenuk és- kajakok és egyéb eszközök beszerzését. A pancsolómedence, a parti sétány, a zárható kerékpártároló, a napelemes világítás megépítése pedig október elejétől folyamatosan, gőzerővel zajlik, mert október végére készre kell jelenteni a projektet. A bicajjal érkezők vehetnek egy 2-3 órás „megmártózó jegye” és értékeiket a kerékpárral együtt elzárhatják majd egy fedett tárolóban.

Ősszel lesz még strandi fatelepítés és néhány járdasáv is újjá alakul majd. Az adósságkonszolidációs pályázati forrásokat ősszel és jövő tavasszal kötjük majd el. Tervekkel és hatósági engedélyekkel már nem rendelkezünk az Arany János utca egy szakaszának rekonstrukciójára. Felújítunk három járdaszakaszt. Egyet az iskola előtt, egyet a művelődési ház és a Kossuth utca között és egy jelentős etapot a vashegyi településrészen. Utóbbi helyen, a partoldal csúszása miatt, partfal megerősítést is végzünk a következő fél évben. A Zala Megyei Önkormányzat és a Balatoni Fejlesztési Tanács is pályázati forrásokkal segítette egy-egy rendezvényünk méltó megszervezését. Önkormányzatunk „családbaráttá” minősíttetett.

oklevél

– Milyen településfejlesztési tervek készültek?

– Elindult a Balaton Törvény felülvizsgálata, ami reményeink szerint úgy módosul, hogy az összhangban lesz azokkal a tervezett, csoportérdekeket szolgáló fejlesztési elképzeléseinkkel, amelyeket régóta dédelgetünk. Az önkormányzat arculati kézikönyvét, a helyi építési szabályzatát, a rendezési tervét felülvizsgáljuk, aktualizáljuk. A vitorláskikötő horgászkikötő közötti partszakasz szolgáltatási-kényelmi funkciót szeretnénk a sportolni és kikapcsolódni vágyók kedvére bővíteni.

Nem szeretnénk a partot beépíteni, csak egy ligetes, sportolásra, szabadtéri mozgásra alkalmas közösségi teret látnánk itt szívesen. Olyan terület kialakítása a cél, ami a helybélieket és az idelátogató vendégeket egyaránt szolgálja. A focipálya áthelyezése és a strand bővítése sem került le a napirendről.

A Balaton körüli kerékpárút-hálózat felújítása jövőre érinti a település bringaútjait. Kelendő volt a kerékpárkölcsönzés és nagy népszerűségnek örvendett a Turisztikai Egyesület új attrakciója, az Airwheel elnevezésű önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos jármű, amivel Vonyarcvashegy látnivalóit lehet megtekinteni, két túraútvonalon. A jövőben érdemes lesz elgondolkodnunk több, efféle eszköz beszerzésén. A Szent Mihály-domb lábánál jövőre létesül egy környezetbe illő vizesblokk. Tavasszal folytatódik a települést átszelő 71-es főút megerősítésére. Sok öröm ér bennünket.

A megyei közgyűlésen nemrégiben Zala Megye Fejlesztéséért díjat adományozott az egy évtizede a közigazgatásban dolgozó Pikó Gábor műszaki, beruházási és építésügyi referensünknek, Vonyarcvashegy fejlődését segítő, magas színvonalú, megyeszerte végzett településmérnöki munkájáért.

Nemes Norbert