Tradicionális szaru íjas távlövő íjászverseny

íjász_verseny2_crLegyen részese egy izgalmas versenynek! Időutazás a honfoglalás korába.

A Gyenesdiási Vazul Lovas Baranta HSE szeretettel invitál minden érdeklődőt a szeptember 27-én tartandó versenyére.

Egy íjász legfeljebb három íjjal és legfeljebb három kategóriában nevezhetett.
Az alábbi kategóriákban:
Könnyített szabályzatú szaru íjas távlövés
Könnyített szabályzatú szaru íjas távlövés – túlhúzásos technikával
Szaru íjas távlövés
Szaru íjas távlövés – túlhúzásos technikával
Magyar típusú szarus íjak harci távlövése

Program:
08.30 – 10.00 Felszerelés ellenőrzés
10.00 – 16.00 Verseny
16.00 – 17.00 Eredményhirdetés

Az Egyesület célkitűzése a hagyományos technológiával készült összetett íjak (úgynevezett szarus íjak) használatának széles körben való elterjesztése. Ezek az íjak mind készítésükben, mind pedig megjelenésükben tökéletesen megegyeznek korabeli társaikkal. Sajnálatos módon használatuk nem terjedt el, így ezt az űrt kívánják kitölteni egyedülálló versenysorozatukkal, amely nem merül ki “pusztán” ezen remekművek használatában, hanem olyan versenyszámok felelevenítését célozták meg, melyek a honfoglalás korából jól dokumentált formában megvalósíthatóak napjainkban is. Ezt harci íjászatnak nevezhetjük. Régen a célja az volt, hogy felmérje a harcosok felkészültségét és kiszűrje az esetleges hiányosságokat.

A mostani verseny a távlövést jeleníti meg, ami az íjászat “forma 1-e”. Itt a technika a végletekig ki van élezve a sebesség érdekében. Kisebb vékonyabb vesszőket használnak, az íjak… de ezeket az érdeklődők megtekinthetik a helyszínen.

A kiírásra kerülő kategóriákban számíthatunk 500 méter körüli lövésekre. 

Jöjjenek és szurkoljanak a nagyágyúknak, mert azokból és világrekorderekből az 1 négyzetméterre jutó népsűrűség igen magas lesz a hétvégén Gyenesdiáson. Az Egyesület meghívására eljönnek a világ leghíresebb olasz versenyzői köztük Luciano Cecili, aki évtizedekig megdönthetetlen távlövési világrekordok sorát birtokolta MINDADDIG, amíg hazánk egyik büszkesége Mónus József ezeket sorban meg nem döntögette. A legutóbbi abszolút rekordját pont egy hónappal ezelőtt az USA-ban megrendezett világbajnokságon. Most pedig Gyenesdiáson méri össze tudását a két kiváló sportember!

Az Egyesület hamarosan elkészül a harci íjászpályákkal és akkor megkezdi nyílt edzéseit, lovon-gyalogosan, több fegyvernemre kiterjedően…

Készüljetek fiatalok!

További infomáció:
Páli Barna 70/3259471
Vazul Lovas Baranta Hagyományőrző SE

Rendező: Gyenesdiási Vazul Lovas Baranta HSE és a Magyar Történelmi Íjász Társaság