Keresik a Nyugat-Balaton új szlogenjét

A Nyugat – balatoni Turisztikai Régió 2013. január 16.és február 15. között szlogen pályázatot hirdet.
A szlogennek egyszerre kell a Balaton nyári élményeit és az egész éven át élvezhető termál és wellness üdülés hangulatát is sugároznia.

A Nyugat- Balatoni térség igencsak bővelkedik látnivalókban, és programlehetőségekben. Keszthely, Hévíz, Zalakaros, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök változatos természeti, kulturális és egészségturisztikai élményeket kínál, szezononként változó vendégkörnek. Tavasszal és ősszel a természeté és a termálfürdőké a főszerep, míg nyáron a vakációzó családok veszik birtokba a Balaton-partot. A települések többszázéves kulturális örökségei még télen is vonzzák a látogatókat.

A pályázatra beérkezett ötletek közül, a 6 település szakemberei választják ki a nyertest, aki az elismerés mellett megkapja a 100.000 Ft-os díjat is.

A zsűri egy rövid 5 – 6 szavas- mégis kifejező szlogent keres.

A Nyugat-Balatoni régió látnivalóinak sokszínűsége egyszerre ad ötleteket a pályázat résztvevőinek, ugyanakkor meg is nehezítik a feladatot.

Íme egy kis segítség az ötletgyűjtéshez:

A  West-Balatoni „társulást” hat település alkotja. Keszthely a Balaton fővárosa. A tó felől érkezve a Keszthelyi-hegység vonulatainak, és a déli part síkjának találkozásánál pillanthatjuk meg a több ezer éves múltra visszatekintő települést. Keszthely, a város főterén lezajlott ásatások bizonyítékai alapján az elmúlt 7000 évben folyamatosan lakott volt. A városban és környékén számos bizonyítékát lelhetjük fel a régmúlt időkből megmaradt épületeknek, római kori fürdőnek, valamint a 4. században a fenékpusztai földnyelven épült erődítménynek.

Keszthely gazdasági fejlődésének évszázadokon keresztül meghatározója volt a leggazdagabb arisztokraták közé tartozó Festetics család, akik jelentős kultúrtörténeti szerepet töltöttek be a térségben. A Helikon kastélymúzeum, valamint a világ legrégebbi agrár egyeteme a Georgikon időszakos és állandó kiállításoknak is otthont ad.

A fürdőkultúra a század második felében már virágzott Keszthelyen, melynek látványos eleme a ma is látható Szigetfürdő.

Hévízen található a világ legnagyobb fürdőzésre is alkalmas gyógy tava. A több mint 200 éves fürdőhagyománnyal rendelkező várost évente több százezer turista keres fel. A közel 4,5 hektáros, természetes termáltó nyáron 33-35 °C körül van, és télen sem hűl 22 °C alá. Magas ásványi anyag és vitamin tartalma feltölti szervezetünket, melynek jótékony hatását egészségünkön, hangulatunkon és bőrünkön is érezhetjük. A fürdés után megannyi lehetőség közül választhatunk,mivel a hagyományos és modern egészségügyi és wellness kezelések színes skálája mind megtalálható Hévízen. A felújított belváros, és megújult római kori romkert valamint a folyamatos kulturális programkínálat nyújt további lehetőségeket a városban eltöltött időre.

A Sármelléki repülőtér közelsége, a külföldről érkező vendégek számára könnyíti az utazást.

Hévíz környéke is igen gazdag látnivalókban. Keszthelyi-hegység, Rezi vára is egész évben kihagyhatatlan programot kínál.

Páratlan kilátás nyílik az utazó elé a balatongyöröki Szépkilátóról. Az elénk táruló Balaton-felvidék és Tapolcai-medencea tanúhegyeivel, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák panorámája mindenkit maradásra késztet. Talán ennek is köszönhető, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat, mely a mai napig a meghatározza az itteni lakosság életét. A strandja kiváló adottságokkal rendelkezik, lídós, homokos partja a gyermekes családok kedvence.

Gyenesdiás a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja. Az aktív és garantált programokban gazdag településen akár a Keszthelyi-hegységben, akár a vízparton is számtalan kalandban lehet részünk.  A 2010. és 2011. évben a Balaton legjobb strandjának választott Diási Játékstrandon a főszerep az animációé, míg a Gyenesi Lidóstrandot elsősorban annak érintetlen természeti adottságai és Kalandparkja emelik ki. A kisebbeket ezen kívül még állatfarm, korongozási lehetőség és madárpark is várja, míg a felnőttek programját – többek között – lövészet, avar történeti és antikkályha kiállítás, valamint bormúzeum, termelői- és halpiac, illetve vezetett gyalogos és kerékpáros túrák tehetik változatossá.

Vonyarcvashegy a Keszthelyi-öböl partján, a Keszthelyi-hegység déli vonulatain, Zala megye keleti részén fekszik. A községet délről a Balaton, északról a hegyek fogják közre.

A hazai és külföldi fiatalok és fiatal családok körében a Vonyarcvashegyi Lídó Strand évről évre – a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően – rendkívüli népszerűségnek örvend. A régióban is élénkülő kerékpáros turizmusnövekvő igényeinek megfelelően a település évről- évre fejlesztésekkel várja az idelátogatókat.

Zalakaros elsősorban gyógyvizéről híres, azonbanegyre többen ismerik már változatos rendezvényeiről, borairól, borospincéiről, és természeti értékeiről is. 2000 méter mélyből fakadó, 96C-os vizére 50 éve találtak rá kutatófúrás során. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek között tartják számon. A Kis-Balaton közelsége igen sok kirándulási, kikapcsolódási lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek.