Bécsi Workshopon mutatkozik be a Nyugat-Balaton

Magyar kerékpárosok Stuttgartban

Január 12-én nyílt meg Stuttgartban Európa egyik legnagyobb turisztikai vására, a CMT. A Magyar Kerékpáros Szövetség beszámolója.

A rendezvény időtartamát nézve is kiemelkedik a vásárok közül, hiszen nyolc napon át tíz csarnokban, 2.100 kiállító, 120.000 négyzetméteren mutatja be kínálatát a várhatóan 265.000 látogatónak.
2019 különleges év, hiszen Magyarország ez alkalommal három helyszínen is bemutatkozik a sok esetben már a helyszínen foglaló, s rendkívül erős vásárlóerővel rendelkező dél-német látogatóknak. Utóbbira a legjobb példa, hogy a helyszínen úgy fogynak a több százezer eurós lakóautók, vagy a 4-5000 eurós kerékpárok mintha csak szóróajándékokat osztanának a gyártók standján.

stuttgart

Nagy az érdeklődés Magyarország iránt
Fotó: turizmus.com

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda szervezésében, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ mellett tíz magyar szolgáltató kínálata ismerhető meg a 4-es csarnokban. A kifejezetten az aktív turisztikai kínálatnak helyet adó 10-es csarnokban nyolc hazai aktív szolgáltató kapott bemutatkozási lehetőséget a Magyar Kerékpáros Szövetség jóvoltából. Az érdeklődőket az MKSZ képviselője mellett a Ride Hard kerékpáros programszervező iroda fogadja. A standon a hazai kerékpárgyártás egyik kiemelkedő vállalata, a Gepida is bemutatja legújabb kerékpárjait. Szintén a 10-es csarnokban egy speciális versenyrendezői autó segítségével mutatkozik be a Tour De Hongrie kerékpáros esemény, köszönhetően a verseny szervezőinek, a Europcarnak, a Skodának és a Magyar Kerékpáros Szövetségnek.

auto_jobb
A speciális versenyrendezői autó, amivel a Tour De Hongrie bemutatkozott
Fotó: turizmus.com

Az első két nap helyszíni tapasztalata alapján elmondható, hogy Magyarország iránt továbbra is komoly nagyközönségi érdeklődés mutatkozik. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is Budapest, Balaton és hazai fürdők a húzó termékek, de figyelemre érdemes volt a Duna-menti kerékpározással kapcsolatban feltett számos kérdés is.

Érdekes és relatív új jelenség, hogy az aktív csarnokban nagy számban jelentek meg paplanernyős szolgáltatók is, szemmel látható, hogy ez a sport is egyre népszerűbb. Kerékpárok tekintetében érdekesség, hogy szinte minden, itt megjelent gyártó gondolkodik elektromos kerékpárban, persze mint minden ilyen erős trend esetén, megjelenik a kontra oldal is, így sokan kíváncsiak a versenykerékpárokra is.

Forrás: turizmus.com

Zala megye kitüntetettjei

A zalaegerszegi megyeházán rendezték meg a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlését, amelyen átadták a megyei kitüntetéseket.

Az évente esedékes hagyományos rendezvényen, Zala Megye Napján dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke mondott beszédet.

A ceremónián az ünnepi hangulat jegyében Bellus Attila színművész mondta el a zalai kötődésű Csordás János A szülőföld lelke című versét, Csonka Boglárka, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke pedig népdalokat adott elő, végül a záró percekben pedig a Harangláb népzenei együttes szólaltatott meg kalotaszegi dallamokat.

Dr. Pál Attila köszöntőjében számba vette a napjainkban zajló, s a Zala megye számára jelentős fejlesztéseket, beruházásokat, kiemelve a most induló „Modern települések” kormányzati programot, mely a falvak életminőségét hivatott javítani. Ez 5 milliárd forintos többletforrást jelent a megye alsóbbrendű útjainak felújítására. Felhívta a figyelmet a megyét az M7-es autópályával összekötő közúti fejlesztésre, a zalaegerszegi járműipari tesztpályára. A megye közgyűlés által adományozott kitüntető címek kiemelkedő zalai emberi teljesítményekre irányítják a figyelmet, hangsúlyozta dr. Pál Attila. Az elismerés egyben a közösség iránti felelősség jelképe is, tette hozzá.

Dr. Kövér László házelnök beszédében felidézte az 1000 éves megye mint nyugati határvidék fontos szerepét, említette a zalavári monostort, amelyet nem tudtak elpusztítani, s amely a legnyugatibb keleti nép, a magyar kereszténységet őrző és Európa védbástyájának számító szimbóluma. „Nagy ellenség ellen nagy lelket kell növeszteni” idézte Németh László írót, a mai európai fejleményekre utalva. Az aktuális folyamatok a szónok szerint a nemzetállamok felszámolását szorgalmazzák, amihez a XXI. század tömegmanipulációs törekvései társulnak. Az egyéni értéktudat gyengítése, az erkölcsi többség visszaszorításának terve körvonalazódik, mondta Kövér László, ebbe illeszkedik Magyarország uniós megbélyegzése. Holott Európa szellemi építményét védelmezi Magyarország, amikor nem engedi az ellenőrizetlen bevándorlást. Mi adhatjuk Európának az értékalapú erkölcsi többséget, amihez politikai többség is társul, ha kellő elszántsággal képviseljük álláspontunkat, jelezte a beszéd. Ezt tettük akkor is, amikor 1989-ben megnyitottuk a határt a németek előtt, elősegítve Európa helyreállítását. A magyar erkölcsi többség védelme helytállást, elszántságot, áldozatos munkát, kiemelkedő szolgálatot kíván. Erre adnak példát azok a zalai emberek, akik elnyerték a megyei díjakat, mondta Kövér László, aki jó ügyekhez jó társakat kívánt a kitüntetetteknek.

A megyei díjak sorát, amelyeket dr. Kövér László és dr. Pál Attila adott át, a díszpolgári cím nyitotta. Ez évben dr. Márfi Gyula, a veszprémi egyházkerület érseke kapta meg a legnagyobb elismerést.

Közigazgatásért díjat kapott dr. Tószegi Sándor főállatorvos, Zala megye egészségügyéért díjat dr. Takács István kardiológus főorvos, szociális gondoskodásért díjat Dallos Rita, a Szent Lukács Idősek Otthona igazgatója, zalai pedagógus díjat Tóth Sándorné a lenti Lámfalussy szakképző iskola intézményvezető helyettese. Zala Megye sportjáért díjat adományoztak Major Veronika futócéllövő junior világbajnoknak és a Világkupa aranyérmes ZTK-FMVas Tekeklubnak. Zala megye fejlesztéséért díjat érdemelt ki munkásságával Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Musits Róbert, az IMRO Nonprofit Kft ügyvezetője, utóbbi a környezetvédelem terén kifejtett tevékenységéért nyert el az elismerést. Zala György díjat kapott Major Lajos vonyarcvashegyi községgazda, a népi díszítő művészetben kifejtett munkájáért. Zala Megye Címere emlékplakettet adományoztak Joóné Baranyai Tímea keszthelyi óvónőnek, a Zala Civil Társadalomért és Nemzetiségekért díj pedig Szűcs Imre plébánoshoz jutott 2018-ban.

Screenshot_2018-09-24 Megyegyűlés ZAOL.jpg-kicsi2

A kitüntetettek nevében dr. Márfi Gyula érsek mondott köszönetet, aki elsőként zalai kötődését emelte ki, amely meghatározta az életét. Utalt a szintén pákai születésű Öveges Józsefre, aki szerzetes-papként tanított egy egész országot fizikára a televízióban. A professzor életpályája cáfolja a kommunizmus alatti vélekedést, miszerint a papok elavult ismereteket közvetítettek volna. A keresztény erkölcsökért ma is sokat kell tenni, mondta a főpásztor, utalva a hazánkat elmarasztaló jelentésre, ami vélekedése szerint tudatlanságból és a tervszerű homogenizálásnak, az amerikai nagytőke által bátorított tervéből fakad. A pozitív másságot csorbítja, a negatív másságot felemeli ez az elgondolás, véli Márfi Gyula. Az egyneműek kapcsolatának bátorítására, a nemzeti sokféleség gyengítésére gondolt. Ez szerinte visszavisz az ókori Róma dekadens korszakába, így nem a modern jövő, hanem a pusztulásba vezető múlt jelenik meg benne, hangoztatta az érsek. A szabadság olyan mint a gyógyszer, a túladagolása pusztít, zárta szavait.

Az ünnepséget záró fogadáson dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja mondott pohárköszöntőt, melyben az egész megye elismerését élvező kiemelkedő emberi teljesítményekhez gratulált.

Forrás:zaol.hu

Péterfy Bori, Illényi Katica és Old Boys – néhány név az idei fesztiválokról

A sport mellett a gasztronómia is kiemelkedő szerepet kap településünkön minden évben.

Vonyarcvashegy életében fontos a természeti és kulturális öröksége, mely napjainkban legnépszerűbb formájában a különböző gasztronómiai fesztiválokon, műsoros rendezvényeken jelenik meg 2018 nyarán is.

A finom házi sörök és házi ízek kedvelői sem maradnak fesztivál nélkül Vonyarcvashegyen. Számukra június 29. – július 1. között rendeznek fergetegesnek ígérkező programsorozatot, benne a Firkin együttes és a Zorall zenekar koncertjeivel.

A szőlőtermelés hagyománya egyrészt a július 25-29. között megrendezésre kerülő Vonyarci Boros Forgatagon található, ahol a zamatos borok és finom falatok mellett többek között a M.É.Z. együttes, Illényi Katica és a Happy Dixiland Band, valamint Péterfy Bori & Love Band koncertje is várja majd a vendégeket.

35865095764_925474c9d9_z

Augusztus 16-19. között a Bor- és Csemegeszőlő fesztivál biztosítja a rendezvényre látogatók számára a borozgatás lehetőségét, melyhez az egyik kulturális csemege a Nyughatatlan zenekar és az Old Boys koncertje várja a közönséget.

Az itt élő emberek számára a halászat is biztos megélhetési forrást jelentett. Így fontos ünnep augusztusban a 40 halász emléknapja, melynek igazi fénypontja most is a tűzijáték lesz, valamint az augusztus 23-25. között megrendezésre kerülő Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál.

Programjainkat más műfajok képviselői is színesítik.  A klasszikus zene szerelmeseinek a Szent Mihály-dombi Zenei Esték keretében kínálunk színes koncertpalettát.

Vonyarcvashegy kulturális büszkesége az itthon és külföldön egyaránt közkedvelt Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, mely a Vonyarcvashegy mazsorett csoporttal több koncertet is ad a fesztiválok keretében. Június 29.-július 1. között a fúvószene kedvelőit zenekari fesztivállal örvendeztetik meg.

Vonyarcvashegy Önt is várja igazi vonyarcvashegyi vendégszeretettel!

Részletes programok a honlapon találhatók!

https://vonyarcvashegy.hu/programok

Facebook: facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar

Tovább információ:
8314Vonyarcvashegy, Kossuth u. 42.
Tel.: 83/348-253 Fax: 83/548-021
E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu
Honlap: www.vonyarcvashegy.hu

Újdonságokkal vár Vonyarcvashegy

2017 júniusában ismét elnyerte a Vonyarcvashegyi Lido Strand 2 évre a „Balaton legsportosabb strandja” címet. Célunk, hogy eme elismerést az elkövetkezendő években is megőrizzük.

Az elmúlt években egyre fontosabb lett a mozgás és az egészség a mindennapokban, ehhez próbál hozzájárulni a strand a garantált mozgásprogramokkal, ilyen lesz a vízi aerobic.

A Vonyarci Nyargalás futóverseny június 23-án kerül megrendezésre, mely a tavalyi évhez hasonlóan a Keszthelyi-hegység kijelölt pályáin zajlik. Két fajta versenyszám közül választhatnak a nevezők, Kis kör – 10,2 km és Nagy kör – 19,5 km. Nevezni előzetesen lehet, a helyszínen addig tudják a nevezéseket fogadni, míg a létszámkeret be nem telik.

Animátoraink idén is szerveznek minden nap sportversenyeket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – strandfoci, strandkézi, röplabda, foci stb. – melyeket éremmel jutalmaznak.

A gyermekmedencével szemben idén egy vizes játszótér is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

IMG_4069

A felnőttek pedig egy több mint 100 m2-es napozóstégen pihenhetik ki magukat.

Kiépítésre került egy zárható kerékpártároló is, mellyel a komfortérzetét szeretnénk növelni azoknak, akik kerékpárral érkeznek hozzánk. Ezentúl biciklidet és csomagodat biztonságban tudhatod.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2018-tól az Airwheel mellett, elektromos chopper kölcsönzésére is lehetőség lesz, mely szintén Vonyarcvashegy látnivalóiba ad könnyebb és gyorsabb betekintést. Ezeket az eszközöket a Tourinform irodában lehet majd kibérelni meghatározott időre.

IMG_4063

Augusztus 25-én immár 14. alkalommal ad otthon a Vonyarcvashegyi Lido Strand a „Mozdulj Balaton” Sporttalálkozónak, ahol a programsorozatban résztvevő strandok csapatai versenyeznek egymással.

Vonyarcvashegy Önt is várja igazi vonyarcvashegyi vendégszeretettel!

https://vonyarcvashegy.hu/programok

Facebook: facebook.com/vonyarcvashegy.a.balatoni.nyar

Tovább információ:
8314Vonyarcvashegy, Kossuth u. 42.
Tel.: 83/348-253 Fax: 83/548-021
E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu
Honlap: www.vonyarcvashegy.hu

Vonyarcvashegy vendégszeretéssel

Vonyarcvashegyen az utolsó negyedév zárásaként, a képviselő-testület a szám-és adatsorokat vizsgálva, örömmel állapította meg, hogy nagyon eredményes időszakot zárhattak. A Balaton-parti településekhez hasonlóan, a kedvező nyári időjárásnak is köszönhetően, náluk is csúcsra járt a vendégforgalom.

szent istván park

– A kikapcsolódásra vágyó üdülők ezrével érkeztek s hozták a guruló forintjaikat. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma, nőtt az idegenforgalmi adó, az ingatlanadó, az iparűzési adó és a gépjárműadó bevétel. Az adófizetési morál is szerencsésen alakult. Mind a szállásadók, mind a vendéglátóiparban dolgozó vállalkozók elégedettek. Jó nyarat zártunk, de Vonyarcvashegy egyre inkább törekszik a négy évszakos szezon imázsának elterjesztésére – foglalta össze a szezon eredményeit Péter Károly polgármester, akivel a pályázatokkal összefüggő településfejlesztésről beszélgettünk.

-Idén is jelentős összegű pályázati forrásokat sikerült bevonzani. Közös erővel és teherviseléssel, a munkatársak, a civil szervezetek és az önkormányzat képviselő-testületének jó partneri együttműködésével tudtunk csak célt érni. Jutnak források a termelői piac kialakítására, a rendezvénytér elő- és utószezoni használatba vételére, járdaépítésre, a település csapadékvíz-elvezető rendszerek modernizálására, a polgármesteri hivatal épületének jövő szeptemberre ütemezett rekonstrukciójára is. Ugyancsak jövőre startolhat a Bakonyerdő Zrt.-vel közös élménypark és a Balaton Mondák Háza fantázianevű projektötlet kivitelezése.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől már korábban elnyert pályázati forrást felhasználva nemrég startolt egy strandi beruházás- Már a főidény kezdetén végrehajtottuk a strandi beléptető-rendszer cseréjét, a túrakenuk és- kajakok és egyéb eszközök beszerzését. A pancsolómedence, a parti sétány, a zárható kerékpártároló, a napelemes világítás megépítése pedig október elejétől folyamatosan, gőzerővel zajlik, mert október végére készre kell jelenteni a projektet. A bicajjal érkezők vehetnek egy 2-3 órás „megmártózó jegye” és értékeiket a kerékpárral együtt elzárhatják majd egy fedett tárolóban.

Ősszel lesz még strandi fatelepítés és néhány járdasáv is újjá alakul majd. Az adósságkonszolidációs pályázati forrásokat ősszel és jövő tavasszal kötjük majd el. Tervekkel és hatósági engedélyekkel már nem rendelkezünk az Arany János utca egy szakaszának rekonstrukciójára. Felújítunk három járdaszakaszt. Egyet az iskola előtt, egyet a művelődési ház és a Kossuth utca között és egy jelentős etapot a vashegyi településrészen. Utóbbi helyen, a partoldal csúszása miatt, partfal megerősítést is végzünk a következő fél évben. A Zala Megyei Önkormányzat és a Balatoni Fejlesztési Tanács is pályázati forrásokkal segítette egy-egy rendezvényünk méltó megszervezését. Önkormányzatunk „családbaráttá” minősíttetett.

oklevél

– Milyen településfejlesztési tervek készültek?

– Elindult a Balaton Törvény felülvizsgálata, ami reményeink szerint úgy módosul, hogy az összhangban lesz azokkal a tervezett, csoportérdekeket szolgáló fejlesztési elképzeléseinkkel, amelyeket régóta dédelgetünk. Az önkormányzat arculati kézikönyvét, a helyi építési szabályzatát, a rendezési tervét felülvizsgáljuk, aktualizáljuk. A vitorláskikötő horgászkikötő közötti partszakasz szolgáltatási-kényelmi funkciót szeretnénk a sportolni és kikapcsolódni vágyók kedvére bővíteni.

Nem szeretnénk a partot beépíteni, csak egy ligetes, sportolásra, szabadtéri mozgásra alkalmas közösségi teret látnánk itt szívesen. Olyan terület kialakítása a cél, ami a helybélieket és az idelátogató vendégeket egyaránt szolgálja. A focipálya áthelyezése és a strand bővítése sem került le a napirendről.

A Balaton körüli kerékpárút-hálózat felújítása jövőre érinti a település bringaútjait. Kelendő volt a kerékpárkölcsönzés és nagy népszerűségnek örvendett a Turisztikai Egyesület új attrakciója, az Airwheel elnevezésű önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos jármű, amivel Vonyarcvashegy látnivalóit lehet megtekinteni, két túraútvonalon. A jövőben érdemes lesz elgondolkodnunk több, efféle eszköz beszerzésén. A Szent Mihály-domb lábánál jövőre létesül egy környezetbe illő vizesblokk. Tavasszal folytatódik a települést átszelő 71-es főút megerősítésére. Sok öröm ér bennünket.

A megyei közgyűlésen nemrégiben Zala Megye Fejlesztéséért díjat adományozott az egy évtizede a közigazgatásban dolgozó Pikó Gábor műszaki, beruházási és építésügyi referensünknek, Vonyarcvashegy fejlődését segítő, magas színvonalú, megyeszerte végzett településmérnöki munkájáért.

Nemes Norbert

1 / 3123