Források útjain a Keszthelyi-hegységben

Vállus (Büdöskút) – Szent Miklós-forrás – Náradfo-forrása – Várvölgy (Pap-kútja, Tarpa-kút) – Zsidi-patak – Szent Domonkos templomkert

(Könnyű túra, minden korosztály számára, több jelölt turistaút érintésével. Menetidő: 3ó 15p, távolság: 10,5 km, szintkülönbség: 255 m)

A Keszthelyi-hegység szívétől, a Büdöskúti Kirándulóközponttól indul ez a gyönyörű séta, két fakultatív kitérőt is kínálva a túrázónak.

Az egyik esetben a zöld jelzésen indulunk el északi irányban, tölgyerdők, majd bükkösök mellett. A kutyasírokat elhagyva kis emelkedő után kanyarodunk le jobbra a zöld jelzésről a Zöld kisösvényre a Szent Miklós-forráshoz, amely mellett Pálos kolostor (Vállusszentmiklós) romjait fedezték fel.

A jóízű forrásnál megpihenhetünk, majd utunk a zöld jelzésre kanyarodik vissza. Leereszkedve a Szent Miklós völgy Z+ jelzésén a vállusi „Vadlánlik” érintésével érünk ki a faluba.

A másik lehetőségnél a Büdöskúti úton visszafelé gyalogolva északra térünk a Hus-lap menti vállusi erdészeti útra, melyen egyenes út vezet a faluba, Náradfő-forrásának érintésével az országos Kék jelzésen.

A Várvölgy községbe vezető országút mentén folytatva túránkat, a kőhídnál, a patakvölgyben kanyargó Barbacsi erdei útra, jobbra letérünk az országútról.

Gyalogutunk kivezet a várvölgytapolcai országútra, melyen jobbra fordulva haladunk tovább. Rövidesen befordulunk a Lázhegy szőlői és présházai között felfelé kanyargó földútra. A Kő-orra alatt a kék jelzés pirosra vált, mi a piroson folytatva utunkat érjük el a Várvölgyi-medence legkitűnőbb forrásait, kisvízfolyásait, melyek közül a legbővízűbbek a Pap-kúti és a Tarpa-kúti-források a Mulató-domb szomszédságában.

A földút levisz minket a Vajas-kút mellett a Zsidi-patak völgyébe,ahonnan aszfaltos úton gyalogolhatunk be a faluba a Szent Domonkos templomkertig. Itt a mai napig több szivárgó forrás található.