Hévízi-tóforrás vándorlástörténeti sétaút

Általános információ

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: 87/555-260
Fax: 87/555-261
e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu
Web: www.bfnpi.hu

Érdekességek

  • Margit kilátó
  • Cserszegtomaji kútbarlang
  • Rezi vár

Hévíz – Dobogó – Biked – Cserszegtomaj – Rezi – Meleg-hegy (Rezi vár) – Zalaszántó (Szántói-medence, Halomsírok) – Tátika

(Nehéz túra, sok emelkedővel, jelölt turistautakon. Menetidő: 4ó 30p, távolság: 18,5 km, szintkülönbség: 340 m)

Hévíz városából a sárga jelzésen keleti irányba haladva elhagyjuk a tóforrást és környékét. A Gyöngyös patak hídját elhagyva, balra északkeleti irányban, az enyhén emelkedő bekötőúton haladunk.

A keszthely-sümegi országutat átszelve utunk bal oldalán Sárga jelzés mutatja a Biked csúcsára (181 m) vezető utat, ahol a Margit-kilátó emelkedik, melyről fenséges panoráma tárul elénk. Ezen a csúcson valószínűleg a pliocén időben tört fel az Őshévíz, mely pont mintegy 65 m-rel van magasabban a mai hévízi völgyfenéknél.

A domb érdekessége még az alatta húzódó Cserszegtomaji kútbarlang, melynek hossza 2400 m, függőleges kiterjedése 52 m.

(Látogatásához a Balatonfelvidéki Nemzeti Park engedélye szükséges!)

Visszatérve Biked csúcsáról (negyedórás kitérő után), továbbhaladunk a cserszegtomaji szőlők, gyümölcsösök és szétszórt házak között vezető úton a Bottyán-hátat megkerülve.

Rezi szép fekvésű utcáira leereszkedve a templom mellett már felfedezhetjük a Kék jelzést, ahol földutakon gyalogolva érünk fel a Meleg-hegyi tetőre. Érdemes kis kitérőt tenni a Rezi várhoz, melynek szomszédságában a Meleg-forrásbarlangnál megint csak az Őshévíz nyomait fedezhetjük fel.

A Kék jelzést követve a Hullay malomnál átkelünk a Séd patakon, majd Szántói medencén és a Köves ér mentén fél órás gyaloglás után kiérünk a zalaszántói Vaskori temetőhalmok (Halomsírok) piros jelzésű gyalogútjára.

Ezen haladva rövidesen elérjük az együttesen futó kék és sárga turistajelzéseket, melyek felvisznek bennünket a Tátika csúcsára, a Tátika felső várához (K jelzés), az őshévíz első leírt feltörési helyszínéhez. (Innen a kitartóbbak a kék, sárga jelzésen leereszkedhetnek a szomszédos Világosvári szőlőhegy fölött emelkedő igen impozáns európahírű Buddhista szentélyig, a Sztupáig is.)