Hegyek-völgyek között a Keszthelyi-hegységben

Információk

Sport túra, nehezen teljesíthető, 47 km hosszú
A Keszthelyi hegységben kijelölt túrák is változatos szépségű tájon haladnak át, de ez a változatos szépség ne tévesszen meg senkit – rendesen megizzadsz a végére. Ez a túra is Keszthelyen kezdődik, a Sétáló utcában, a Tourinform iroda előtt felpattanunk bringánk nyergébe, és irány a Festetics kastély. De csak óvatosan, a Sétáló utcán hivatalosan nem lehet kerékpározni, és sajnos a kastély parkjában sem. Szóltunk. Úgyhogy inkább a kastélyt jobbról megkerülve megyünk végig a Sopron utcán, majd a Csapás útra érve balra fordulunk. A körforgalmat elérve Keszthely-Kertváros felé kanyarodunk (a körforgalomban is van egy sáv a kerékpárosoknak, itt viszont nagyon kell figyelni, mert sok a jármű, kamion. Ugyanis ide torkollik be a Keszthelyt északról elkerülő út forgalma is.) Itt egy egyenes úton folytatjuk tovább, hamarosan be is érünk Cserszegtomajra. Bal kéz felől ha már meglátjuk a Margit kilátót, megnyugodhatunk, jó felé járunk. Tekerünk tovább – jobbra lesz majd a temető. Ez a temető egyébként arról nevezetes, hogy itt van a kútbarlang lejárata. Azért kút, mert egy kútszerű kürtőn lehet lejutni a barlangba. Időjárástól függően meg lehet látogatni, de csak vezetővel. (Több infó itt.) De most nem barlangászunk, hanem bringázunk, és megyünk tovább. A temető után az út enyhény balra kanyarodik, és mi ezen az úton folytatjuk tovább. Gyakorlatilag végig lakott településen belül maradunk. Az út igen változatos – találkozunk aszfaltozott úttal, de pincék között is tekeregni fogunk, kavicsos mély úton, horhosban. Rezit elérve jobbra fordulunk, a Dinópark előtt pedig balra. (A Dinóparkba érdemes egy másik alkalommal ellátogatni, inkább kocsival. Kicsik és kiskamaszok is örülni fognak neki.) A Hársfa soron gurulunk végig, ha már nincs több, akkor a Vár útra fordulunk rá, balra. Rezi egyik nevezetessége a Rezi vár. A Vár út a Hunyadi utcában folytatódik, mi is ezen az úton megyünk tovább, ami ki is vezet minket a faluból. Jobbra tartunk, bal kéz felől erdő, jobbra szántó. Majd fordítva. Erdőben is haladunk. Egy erőteljesebb jobbkanyar után elérjük a Gyöngyös patakot, ezután az út hol erdőben, hol szántóföldek között visz. Se bolt, se egy bringaszervíz a közelben. Lehet, hogy térerő sem! De hamarosan beérünk Zalaszántóra. Itt érdemes megpihenni, és ha van energiánk, elzarándokolni a buddhista szentélyhez, a Sztupához. Környezete rengeteget változott az utóbbi időben – ha valaki járt már itt mondjuk 8-9 évvel ezelőtt, az most nagyon meg fog lepődni. Mint ahogy tette ezt e sorok írója is. Egyébként a szentély és a meditációs központ környékén arra kérik a látogatókat, hogy ha lehetséges, mellőzzék a húst tartalmazó ételek fogyasztását. Alkoholról nem is beszélve – de bringázáshoz általában nem a laposüveget visszük magunkkal… Tehát, tartsuk inkább tiszteletben ezt a kérést. Zalaszántón érdemes még a Kotsy vizimalmot meglátogatni, illetve itt van még egy érdekes természeti képződmény, a Bazaltfolyosó (de ezt inkább gyalogtúrára javaslom).
Zalaszántó után Vindornyalak irányába folytatjuk az utat. Balra látszódnak a Vindornya láp vízzel telt kazettái. Ez az eredetileg felhagyott tőzegbánya régen tőzegláp volt, melyet – a természetes állapotok helyreállítása után – újra elfoglaltak az őshonos, védet növény- és állatfajok. Ha jókor érkezünk, megcsodálhatjuk a kockás liliomot és az őszi kikericset is. Északi irányt követően délnek fordulunk, majd Karmacsra érünk, aholis a postával szemben kell jobbra kanyarodni. Az út a Szent Anna templom mellett visz minket a Hévizi útra, Alsómajor felé, szántóföldek és erdők között. Az Egregyi úton érünk be Egregyre, ami Hévíz egy “külvárosa”. Az egregyi templom a XI-XII. század óta áll itt, a kis temető szélén. Érdemes megnézni. Az odavezető út mindkét oldalán, méterenként borozók és éttermek várják a megfáradt bringást. Érdemes kipróbálni, van olyan is, amelyik kizárólag grillspecialitásokat kínál, és be van tiltva náluk a hasábburgonya. Egregyről a Zrínyi utcára fordulunk, ami bevisz minket Hévízre, a fürdővárosba. A Zrínyi utca végén jobb kéz felől lesz a Kéktemplom, vagy hivatalos nevén a Szentlélek tempolom. Itt balra fordulva gurulhatunk le a Széchenyi utcán egészen a gyógytóig. A Keszthelyre vivő kerékpárút jó kis emelkedőn, erdőben vezet és a tóval szemközti kempingtől indul. Itt van egyébként a tó lefolyócsatornája is – a szabályozózsilip amolyan “szabadstrand”. Nem szabad, de szoktak itt fürdőzni. A víz még télen is meleg, télvíz idején kajakkal lehet végigevezni a csatornán egészen a Kis Balatonig. A kerékpárút Keszthelyen egyébként az új köztemető és a Vadaskerti csárda mellett bukkan ki a főútra. Ezt keresztezve beérhetünk Keszthelyre a Csapás út – Sopron utca irányából (ahonnan indultunk), vagy pedig jobbra fordulva mindjárt a Festetics kastély mellett.

Látnivalók listája:

1. Festetics-kastély
2. Rezi vár
3. Zalaszántó, Buddhista sztúpa
4. Bazaltfolyosó – a Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal.
5. Vindornya-láp – 400 hektáros tőzegláp, nagyrészt természetvédelmi terület. Itt halad a Vidra tanösvény, ami mentén kilátó található.
6. Hévíz, Tófürdő

Térkép

Képek a túráról