Balaton part és Szigetfürdő

Balaton part és Szigetfürdő Keszthely

Érdekességek

Az utóbbi 2-3 évben a Városi Strandot gyönyörűen felújították. Nemcsak a Szigetfürdő kapott új köntöst, de elkészült a Balaton alakú medence is, mely fűtött vizével a hűvösebb időben is odacsalogatja a vendégeket.

Legendás a strand köré épült pavilonsor, amelyet a keszthelyiek nemes egyszerűséggel „Pavcsi”-nak becéznek. Van itt minden, amolyan igazi nyári kavalkád, lángos, palacsinta, hurka, kolbász, hekk, ajándéktárgyak és egyebek. A nyolcvanas évek végén még egy könyvespavilon is volt. Már nincs meg.

Története

1846-ban készült el Keszthelyen az első balatoni fürdőház és csárda. Ez akkoriban történt, mikor a menetrend szerint közlekedő Kisfaludy gőzős először érkezett  a Keszthelyi öbölbe. Ennek tiszteletére hívták a Balaton utcát 1880-ig Gőzős utcának, amely egyenesen vitt le a kikötőbe és a Szigetfürdőhöz.

A szigetfürdő 1869-től a Balaton Fürdő Részvénytársaság kezelésében állt. Ennek, valamint a parknak a kezelését 1890-ben átvette a város. A park költségeihez a Festetics uradalom évi 300,- Ft-tal járult hozzá, míg a szigetfürdő üzemeltetésére fürdőbizottságot hoztak létre. A városi képviselő-testület által kimondott elvet, miszerint a balatoni fürdőt „nem nyerészkedési tárgynak, hanem a város felvirágzása tényezőjének” tekinti, igyekeztek megvalósítani. A befolyt jövedelmet így a fürdő és a park csinosítására fordították.

Az öbölben két szigetfürdő is volt, összesen 140 kabinnal. A ma látható épületet 19. századi arculatának megfelelően állították helyre – a régi szocreál betonfedél helyett az eredeti formájában gyönyörködhetnek a fürdőzők.

A part

A szigetfürdő a városi strand része. 1895-ben a parton már állt mindkét szálló, a Hullámés a Balaton is. A tőlük nem messze ültetett platánok mára már megnőttek – árnyas lombjaik alatt főleg július végén, augusztus elején érdemes időzni a borbarátoknak. Ekkor rendezik ugyanis a borfesztivált, ahol a környék nedűit lehet végigkóstolni.

Képek a keszthelyi Szigetfürdőről és a partról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése