Deák kút

Deák kút

Deák kút megközelíthetősége

Ha a kúria parkjának kapuján kilépve, az aszfaltúton jobbra fordulva elindulunk, elsétálunk a gyurgyalagok lakta löszfalak mellett, végig a horhoson, a feliratot követve, kukoricatáblák és szőlőhegyek között, borospincék alatt, – ahol mindig van egy-egy vidám társaság akik jó szívvel kínálnak az arra járónak egy pohár bort – vagy nyár végén, amikor már édes a hullott szilva és egyet-egyet azért el lehet csenni, és majszolni, – szóval alig két kilométer után, nem messze az új kápolnától, az erdőszélbe vesző útról, kis falépcső visz le egy völgybe, ahol a Deák-kút van.

Azt mondják, a haza bölcse ennél a forrásnál szokott sétáin megpihenni, de az a hír is járja, hogy kehidai tartózkodása alkalmával csak innen hozatta a vizet.

Ki lehet próbálni, ma is iható. A forrást kőhalom rejti, melyet faléces ajtó zár, a víz szintje a föld szintjénél valamivel alacsonyabban van, nagyon óvatosan kicsit bele kell hajolni – persze ne felejtsük otthon a megfelelő ivóalkalmatosságot.

A kút mellett közvetlenül halad a Szent György vonal, melyet a keleti kultúrában sárkányáram néven is illetnek. A Földön mindenfelé megtalálhatóak ezek az energiával feltöltő, pozitív sugárzású vonalak. A régi korokban, kultúrákban ezeknek a vonalaknak a találkozási pontjában előszeretettel építettek kultikus helyeket, templomokat, katedrálisokat. Azt tartják, ha valaki ebben a sugárzásban eltölt egy-két hetet, jó hatással van az immunrendszerére. Ezt is ki lehet próbálni, a Deák kút melletti pad egész véletlenül pont a Szent György vonal útjába esik.

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése